Datele, compilate de Grupul Soufan, care oferă consultanță în domeniul informațiilor strategice și securității unor guverne și organizații multinationale, indică faptul că eforturile depuse de țările din întreaga lume de a opri fluxul de luptători străini în Irak și Siria și îndemnurile unor organizații violente, ca SI, par să aibă un impact mic, relatează The Telegraph online.
„Fenomenul luptătorului străin în Irak și Siria este într-adevăr global”, se arată în raport.
„Gruparea SI a a cunoscut un succes dincolo de visele altor grupări teroriste care par acum convenționale sau chiar demodate, cum ar fi Al-Qaida”, se mai arată în document.
„A activat zeci de mii de oameni să i se alăture și a inspirat mult mai mulți să o susțină”, apreciază Soufan.
În total, între 27.000 și 31.000 de luptători străini din 86 de țări au călătorit în Irak și Siria, potrivit Grupului Soufan. Un alt studiu, publicat în iunie 2014, arăta că în Siria erau la acea vreme aproximativ 12.000 de luptători străini.
Cei mai mulți dintre acești luptători provin din Orientul Mijlociu și Magreb. Ei au venit în cele două țări, în care SI controlează teritorii vaste.
Aproximativ 5.000 provin din Europa, iar 4.700 din republicile sovietice.
Potrivit Soufan, între 20 și 30 la sută dintre luptătorii străini se întorc în țările de origine, creând provocări majore agențiilor pentru securitate internă.