Varza murată este una dintre sursele cele mai importante de vitamina C și are proprietăți nutritive și de vindecare. Este apreciată atât ca fel de mâncare, cât și ca leac. Chiar și navigatorul James Cook și-a hrănit echipajul cu varză murată pentru a preveni apariția unor boli.
100 de grame din acest preparat conțin 20 mg de vitamica C, vitamina A, magneziu, fier, fosfor, calciu, potasiu, sodiu și proteine. Varza murată este, de asemenea, o sursă importantă de vitamina B12, fiind recomandată vegetarienilor. Mai mult, faptul că este fermentată, face din varza murată un aliment bogat în probiotice. Fermenții apără corpul și de cancerul la stomac.
Printre bolile care pot fi tratate prin consumul de varză murată se numără: guta, arsurile și inflamațiile.
Totodată, varza murată diminuează stresul, întărește sistemul imunitar, reîntărește și protejează pielea de soare, are efect benefic asupra digestiei, stomacului și intestinelor, micșorează nivelul colesterolului, ajută la întărirea oaselor.