O sursă apropiată situației a evaluat Kazmunai Gaz International la 500 milioane dolari -1 miliard de dolari, transmite Reuters. Reprezentanții KMGI nu au fost disponibili pentru comentarii.
La nivel european, KMG International deține peste 1.000 de puncte de alimentare cu carburanți în România, Republica Moldova, Bulgaria, Franța, Spania, Georgia. Grupul operează două rafinării – Petromidia Năvodari și Vega Ploiești.
CEFC și-a început activitatea în sectorul financiar, iar apoi s-a extins în industria petrolului și gazelor. Compania chineză intenționează să investească „miliarde” de dolari pentru extinderea rețelei de retail la peste 3.000 de benzinării, a spus sursa.
O parte din finanțare va proveni din fondul de dezvoltare a infrastructurii „Drumul Mătăsii” al Chinei, în valoare de 40 de miliarde de dolari.
„Kazakhstanul este bogat în petrol și gaze și este un vecin bun al Chinei. Acordul corespunde strategiei guvernamentale”, a arătat sursa.
China vrea să relanseze vechiul Drum al Mătăsii, cun un plan ambițios de construcție de linii ferate, autostrăzi, facilități de petrol și gaze, rețele electrice și alte legături cu țările din Asia Centrală, Vestică și de Sud, în cadrul inițiativei „O centură, Un drum”.
CEFC, care își desfășoară majoritatea activităților în Shanghai și Beijing, și-a dezvoltat echipa de trading în Singapore, angajând 12 manageri de la grupurile energetice PetroChina și Sinopec, precum și alți foști directori cu experiență în achiziții în industria energetică.
Totodată, CGN Mining, o subsidiară listată a companiei de stat China General Nuclear Power Corporation, a anunțat luni seara că a încheiat un acord cu compania kazahă Kazatomprom pentru o participație minoritară la aceasta, în vederea exploatării zăcămintelor de uraniu din Kazahstan.
CGNPC Uranium Resources, o altă subsidiară, a China General Nuclear Power Corporation, va colabora la rândul ei cu Kazatomprom pentru furnizarea de carburant clienților din China, Kazakhstan și alte state.
Grupul KMG International (fostul Rompetrol Grup) a înregistrat în primele nouă luni un profit net de 11,4 milioane dolari, față de pierderi de 30 milioane dolari în perioada similară din 2014, chiar dacă afacerile au scăzut, ca urmare a declinului cotației țițeiului la nivel internațional.
Pe fondul deprecierii majore a materiilor prime (țiței) și a produselor finite, cifra de afaceri brută înregistrată de grup în primele nouă luni a scăzut cu 25%, de la aproximativ 10,3 miliarde dolari în aceeași perioadă a anului trecut la 7,7 miliarde dolari în ianuarie-septembrie anul acesta.