„Oamenii vor mereu să găsească acel aliment magic care îi va face sănătoși, slabi și frumoși. Există numeroase alimente pe planetă care fac asta, dar orice mâncați în exces, efectul dispare”, spune Frances Largeman-Roth, autorul cărții Eating in Color.
Vă prezentăm în continuare cinci astfel de exemple:
Vin roșu
Un pahar de vin nu este bun doar pentru relaxare, ci are și efecte benefice pentru sănătate. Acesta conține resveratrol, un compus antioxidant folositor în cazul bolilor precum cele de inimă, cancer, diabet sau chiar Alzheimer. Mai mult decât atât, potrivit unui studiu, vinul roșu ar fi bun și împotriva luării în greutate, ajutând la menținerea unei greutăți sănătoase.
O porție de vin înseamnă însă un pahar de vin de aproximativ 140 de grame, nu jumătate de sticlă. Consumul unei cantități mai mari ar putea conduce la îngrășare, eliminând efectele benefice, spune Largeman Roth. Consumul excesiv de alcool crește riscul de hipertensiune arterială sau de cancer.
Ulei de cocos
Potrivit unor cercetări, uleiul de cocos ar fi pun pentru reducerea grăsimii de la nivelul abdomenului, iar un alt studiu recent arată că acesta are un rol important în protejarea neuronilor împotriva bolii Alzheimer. Potrivit unui nutriționist, acesta ajută și la digestie.
Totuși, este ușor să depășim cantitatea recomandată. Majoritatea experților recomandă ca 20-35% din caloriile consumate să provină din grăsimi, însă dacă puneți ulei de cocos pe orice este foarte ușor să depășiți limita.
Avocado
Acest fruct conține foarte multe grăsimi mononesaturate și fibre, o combinație care vă va ajuta să fiți mai sănătoși și să scăpați de pofte. Un studiu arată că oamenii care au adăugat acest fruct verde la mesele lor ăși doreau mai puțin să mănânce alte gustări chiar și timp de cinci ore. O porție de avocado este de 50 de calorii, întregul fruct ajungând la aproximativ 240 de calorii, prin urmare cât de mult mâncați din el depinde de cît de activi sunteți. „Dacă sunteți sedentari, caloriile în plus ar fi prea mult, mai puțin dacă renunțați la altceva din dietă”, spune Largeman-Roth.
Ciocolată amăruie
Atâta timp cât conține cel puțin 70% cacao, ciocolata amăruie este cea mai sănătoasă alternativă pentru pofta de dulce. Aceasta este bună pentru inimă, scăzând tensiunea arterială și colesterolul. Ciocolata amăruie conține și compuși care cresc producția creierului de hormoni ai fericirii, precum serotonina.
O porție de 30 de grame are în jur de 160 de calorii, iar un baton întreg de ciocolată duce la peste 600 de calorii pe care le-ați putea consuma prin alte alimente. „Nu este neapărat rău, dar îți ia din caloriile pe care le-ai putea lua din alte alimente”, spune nutriționistul Rania Batayneh.
Carne de vită macră
Carnea de vită macră reprezintă o sursă foarte importantă de proteine, iar dacă provine de la animale hrănite cu iarbă, ea conține omega3 și antioxidanți. Cu toate acestea, consumul foarte mare de carne roșie poate duce la un risc crescut de cancer de colon, scrie healthyorganic.com.
„Consumul de carne roșie de două sau trei ori pe săptămână este potrivit. Dar trebuie să țineți cont de mărimea porției, care trebuie să fie de 100 de grame”, spune Largeman-Roth.