Legea a fost trimisă inițial de președinte la reexaminare, dar solicitarea lui Iohannis a fost respinsă, săptămâna trecută.
În luna septembrie, Parlamentul a adoptat modificarea Statutului deputaților și senatorilor în sensul ca parlamentarii să nu mai beneficieze de autoturisme în colegiile și circumscripțiile electorale, iar, în schimb, să primească o sumă forfetară pentru acoperirea cheltuielilor de transport, care va fi decontată prin declarații pe propria răspundere.
Suma nu este cuprinsă în lege, ci rămâne să fie stabilită de către conducerea Parlamentului, cuantumul fixat în acest mooment fiind de 1.400 de lei.
În luna octombrie, Klaus Iohannis a cerut reexaminarea acestui proiect, subliniind faptul că drepturile materiale de care beneficiază deputații și senatorii sunt instituite în scopul exercitării mandatului acestora, însă la stabilirea cuantumului lor trebuie să fie avute în vedere criterii „clare, precise, obiectiv realizabile”.
Parlamentul a respins această cerere, iar legea a trebuit să fie promulgată în forma adoptată inițial.
Astfel, s-a abrogat articolul din Statutul deputaților și senatorilor care preciza că deputații și senatorii pot beneficia de autoturism pentru desfășurarea activităților legate de exercitarea mandatului. În schimb, a fost introdusă prevederea referitoare la faptul că „deputații și senatorii beneficiază, pentru desfășurarea activităților legate de exercitarea mandatului, de o sumă forfetară al cărei cuantum este stabilit prin hotărâre a Birourilor Permanente, în funcție de resursele bugetare ale celor două Camere, pentru acoperirea cheltuielilor de transport din circumscripție, pe bază de declarație pe propria răspundere care reprezintă un document justificativ”.
Birourile Permanente ale Camerei Deputaților și Senatului au decis să propună Comisiei de Statut acele modificări care privesc drepturile care li se cuveneau parlamentarilor, vicepreședintele social-democrat al Senatului Ioan Chelaru precizând că, în acest sens, aleșii vor fi nevoiți sa predea mașinile primite și să primească o sumă forfetară de 1.400 lei pentru acoperirea cheltuielile de transport în colegiu.
Chelaru a precizat că deputații și senatorii care nu au domiciliul în municipiul București sau județul Ilfov vor putea primi lunar, pe durata mandatului, suma forfetară de 1400 de lei pentru acoperirea cheltuielilor de transport din circumscripție, în baza unei declarații pe proprie răspundere care reprezintă document justificativ.