Capsula Progress 62P, care a decolat, luni, de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, s-a conectat în regim automatizat la modulul Pirs al ISS, miercuri, la ora 10.27 GMT, după un zbor pe orbită care a durat două zile.
După realizarea tuturor manevrelor de verificare, ușile care separă capsula de ISS au fost deschise, permițând accesul astronauților la bordul vehiculului de tip cargo.
Luni, astronautul britanic Tim Peake – căruia britanicii îi spun, cu simpatie, „Major Tim” (parafrază după Major Tom, un astronaut fictiv, devenit celebru grație unor cântece lansate de David Bowie, n.r.) – a participat la o misiune specială, realizând o ieșire pe orbită, pentru a repara un utilaj cu rol esențial în procesul de conectare la ISS a capsulelor spațiale.
Alți doi astronauți, americanii Scott Kelly și Tim Kopra, au reușit să deblocheze, să deplaseze pe o distanță de câțiva centimetri și să plaseze în poziția corectă, în afara avanpostului orbital, un element al brațului robotizat al ISS, folosit la prinderea capsulelor, pentru ca vehiculul Progress 62P să se poată conecta cu succes la stație.
Tim Peake a ajuns pe 15 decembrie, după un zbor cu o capsulă Soyuz, la bordul ISS, unde va efectua o misiune de șase luni.
El a devenit primul astronaut britanic care a ajuns în spațiu, după Helen Sharman, care a petrecut o săptămână la bordul fostei stații spațiale rusești Mir.
Potrivit agenției spațiale ruse (Roscomos), vehiculul de tip cargo Progress 62P a avut la bord o încărcătură de 2,436 de kilograme, conținând alimente, apă, carburant, materiale științifice și oxigen.
Acest vehicul din gama Progress a trecut de curând printr-un proces de modernizare. Vehiculul conține un nou panou de comandă, un nou sistem de telemetrie și o versiune îmbunătățită a radarului Kurs.
Kurs este sistemul utilizat pentru a determina poziția relativă a unui vehicul spațial față de ISS în timpul manevrelor de apropiere și conectare la stație.
ISS este un proiect spațial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanțat în principal de Statele Unite ale Americii și la realizarea căruia participă 16 țări. Stația este ocupată în permanență, din noiembrie 2000, de echipaje comune.
ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de 400 de kilometri, efectuând o rotație completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spațiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.