„Va fi necesar să degajăm mult mai multe mijloace în vederea unor inițiative europene comune în domeniul Apărării”, declară pentru cotidianul popular Bild am Sonntag Schäuble, în vârstă de 73 de ani, decanul de vârstă al Guvernului, o personalitate majoră în politica germană.
În opinia sa, afluxul-record de refugiați către Europa implică o consolidare a angajamentului Germaniei „în domeniul politicii externe și de securitate”, cu scopul de a ajuta UE să „stabilizeze” Orientul Mijlociu. „Acest lucru este valabil și pentru Africa”, adaugă el.
„În cele din urmă, scopul nostru trebuie să fie o armată europeană comună. Mijloacele afectate celor 28 de armate naționale ar putea să fie folosite mult mai inteligent dacă sunt puse în comun”, argumentează Schäuble, obișnuit să se exprime liber, fără să se limiteze la poziția Guvernului german.
În ceea ce privește repartizarea solicitanților de azil în cadrul Uniunii Europene (UE), ministrul german a îndemnat la indulgență față de statele mai reticente cu primirea migranților, în contextul în care Germania urmează să înregistreze singură peste un milion de nou-sosiți anul acesta.
„Țările din Europa de Est trebuie, de asemenea, să primească refugiați, dar mai puțini ca Germania”, apreciază Schäuble, considerând că Eurogrupul ar putea să iasă „consolidat” din actuala criză și că acesta a efectuat deja „un pas important” prin faptul că a convenit să-și securizeze frontierele externe.