MAE informează, într-un comunicat remis MEDIAFAX sâmbătă, că începând cu data de 2 ianuarie 2016 regiunea capitalei Zagreb, precum și partea de est a țării – Slavonia, la frontiera cu Republica Serbia, se află sub avertizare meteorologică cod galben de ninsoare. Există și o avertizare meteorologică cod portocaliu de ninsori în partea centrală și de vest a țării – regiunile Gospic și Karlovac, iar în zonele adriatice Istria și Dalmația va fi un cod galben de vânt puternic.
Totodată, din cauza problemelor legate de fluxul migranților, autoritățile croate desfășoară controale amănunțite la granițe, ceea ce poate conduce la creșterea timpilor de așteptare la tranzitul frontierelor.
Nu există autostrăzi, căi ferate, porturi sau aeroporturi închise, dar circulația se desfășoară în condiții de iarnă. Preventiv, se recomandă ca autovehiculele să fie dotate corespunzător pentru circulația pe timp de iarnă și, cu precădere, în cursul nopții, să existe provizii suficiente de combustibil și alimente.
MAE reiterează faptul că, pe teritoriul RCroației, folosirea echipamentelor de iarnă este obligatorie în intervalul calendaristic 15 noiembrie și 15 aprilie, indiferent de condițiile atmosferice sau de tipul de vehicul rutier. În acest context, pentru autovehiculele cu masă de până la 3,5 tone, sunt necesare anvelope de iarnă inscripționate M+S pe toate pneurile sau anvelope de vară cu o adâncime a profilului de minim 4 mm însoțite, la nevoie, de lanțuri pentru pneurile de la puntea de tracțiune, iar pentru autobuze, autocare și vehicule de transport marfă sunt obligatorii lanțurile speciale de zăpadă sau anvelopele de iarnă inscripționate M+S pentru pneurile de tracțiune. Contravențiile pentru nerespectarea condițiilor menționate variază între 300 HRK (aprox. 40 euro) și 700 de HRK (aprox. 90 euro).
Cetățenii români care doresc să se deplaseze sau să tranziteze Croația sunt sfătuiți ca, înainte de a pleca la drum, să consulte paginile dedicate de Internet ale Automobil Clubului Croat – http://www.hak.hr/en, Companiei Naționale Croate de Căi Ferate – http://www.hznet.hr, Autorității Portuare Croate – http://www.portauthority.hr și a Agenției Croate de Aviație Civilă http://www.ccaa.hr. MAE recomandă și consultarea paginilor de Internet www.mae.ro, http://www.meteoalarm.eu/ro_RO/0/0/HR-CroaCia.html și reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația Călătorește în siguranță (disponibilă gratuit în App Store și Google Play), care oferă informații, sfaturi de călătorie și posibilitatea de a fi alertați, în cazul în care apar situații speciale.