Cea mai scăzută temperatură din țară, de minus 20 de grade Celsius, a fost măsurată la stația meteo Miercurea Ciuc, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în jurul orei 3:00, temperatura stagnând la aceeași valoare timp de șase ore, până la ora 9:00, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Potrivit meteorologilor, sâmbătă seară, cerul s-a degajat și s-a instalat gerul în toate localitățile județului, temperaturile minime înregistrate duminică dimineață fiind cu cel puțin cinci grade Celsius mai scăzute decât cele de sâmbătă.
Astfel, la Miercurea Ciuc, Joseni și Toplița au fost consemnate minime de minus 20 de grade Celsius, iar la stația Bucin mercurul a coborât în termometre până la minus 21 de grade Celsius.
„Și în celelalte localități din Transilvania a fost o noapte geroasă și o dimineață cu temperaturi foarte scăzute”, a spus Narcisa Milian, de la Centrul Meteorologic Regional Transilvania Sud Sibiu.
Potrivit acesteia, în județul Covasna s-au înregistrat valori termice minime între minus 17 grade Celsius la Întorsura Buzăului și minus 15 grade la Sfântu Gheorghe, iar la Sibiu, la Brașov, la Câmpeni și la Târgu Mureș au fost, duminică dimineață, minus 16 grade Celsius.
Cea mai ridicată temperatură minimă din Transilvania, de minus 12 grade Celsius, s-a înregistrat în județul Alba, la Alba Iulia.
Meteorologul de serviciu Adrian Boariu, de la Administrația Națională de Meteorologie, a confirmat că minima de minus 20 grade Celsius măsurată la Miercurea Ciuc, Joseni și Toplița, în Harghita, este cea mai scăzută din țară în zonele locuite în această iarnă.
La altitudini mari, temperaturile au coborât până la minus 23 de grade Celsius la Lăcăuți, în județul Covasna, și la Vârful Ceahlău-Toaca, în județul Neamț, la Vârful Omu, în Prahova, au fost minus 22 de grade Celsius, minus 21 de grade la Bucin, în Harghita și minus 17 grade la Bâlea Lac, în județul Sibiu.
„Vremea rămâne gerosasă, cu temperaturi minime cuprinse între minus 21 și minus 10 grade Celsius la noapte și luni dimineață în Transilvania, a mai spus meteorologul Narcisa Milian.
Temperaturile de duminică dimineață nu sunt cele mai scăzute înregistrate de meteorologii din Transilvania, minima absolută a lunii ianuarie în Harghita, de minus 38,4 grade Celsius, fiind consemnată în anul 1985, la Miercurea Ciuc.