Ce măsuri vrea să ia ministrul Justiției în cazul „scriitorilor” din închisori

Ce măsuri vrea să ia ministrul Justiției în cazul „scriitorilor din închisori
Publicat: 07/01/2016, 07:35

Raluca Prună a precizat, miercuri, la Digi24 că prevederea legală privind reducerea pedepsei cu închisoare pentru publicarea de lucrări științifice datează din 1969 și a fost menținută, în prezent regăsindu-se în Legea 254/2013 privind executarea pedepselor.

„Problema nu este prevederea în sine, ci problema este modul în care o anumită procedură a fost aplicată”, a spus Prună, arătând că, din 2007 în 2010, la nivelul sistemului penitenciar din România, a fost o lucrare pe an scrisă, în 2011 au fost trei lucrări, în 2012 – șase, 2013 – 11, 2014 – 69, iar în 2015 se atinge un vârf, cu 331 de lucrări științifice.

Ea a amintit că a solicitat Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) și a dat publicității lista cu titlurile publicate de la începutul anului 2013, la sfârșitul anului 2015..

„Rămâne ca fiecare dintre noi să judece dacă o lucrare care se numește «Zborul unui suflet gol» sau «Biruință în suferință» poate fi calificată lucrare științifică”, a spus Prună.

Ea a arătat în continuare că există un regulament de aplicare a Legii 254/2013 și o decizie adoptată de directorul general al ANP în 2011 care prevede într-un mod foarte detaliat care este procedura de urmat în situația în care un deținut dorește să scrie o lucrare științifică. Printre altele, procedura cere ca persoana respectivă să atașeze cererii sale o recomandare de la un profesor universitar sau un conferențiar care atestă importanța temei alese pentru domeniul științific respectiv.

Ministrul a anunțat că a cerut să i se pună la dispoziție toate aceste recomandări scrise pentru lucrările din 2015.

„Fac o analiză foarte serioasă, în primul rând plecând de la faptul că din 2013 asistăm la o creștere absolut impresionantă a numărului de lucrări și doresc împreună cu ANP să înțeleg cum s-a aplicat această procedură. Și sigur că, în situația în care voi constata că ea s-a aplicat defectuos sau cu încălcarea legii, doresc să asigur pe toată lumea că nu am să fiu deloc timidă în a propune măsuri pe care legea mi le pune la dispoziție. (…) Pentru asta am dispus o analiză, pentru a dispune niște măsuri care, repet, nu vor fi blânde deloc. Cer îngăduință pentru a face această analiză care va fi finalizată cât de curând pentru că știu care este așteptarea publică. Cred că avem o problemă majoră”, a spus ministrul Justiției.

Totodată, ea a arătat că problema poate fi soluționată prin aborgarea dispoziției respective din Legea 254/2013, prin ordonanță de urgență, sau pur și simplu prin aplicarea regulamentului așa cum este el în vigoare.

„Am cerut ANP să transmită în teritoriu la șefii de penitenciare o adresă în care să ceară nimic altceva decât pur și simplu aplicarea unor reguli care, repet, sunt aici din 2011. (…) Ceea ce pot să vă promit este că în 2016 nu numai că cifra nu va crește, eu sper ca cifra să coboare, să fim în curba aceea a lui Gaus și să coborâm la nivelul, dacă nu reușim să abrogăm această dispoziție, să coborâm la numărul rezonabil – o lucrare științifică în penitenciar într-un an cred că este o cifră rezonabilă. Putem să ne gândim că cineva care are ceva de spus pentru avansarea științei în lume poate să scrie o lucrare. Că 331 de lucrări sunt scrise și că ele sunt considerate științifice, am îndoieli”, a mai spus Prună.

Potrivit unor date transmise de Administrația Națională a Penitenciarelor, la solicitarea Ministerului Justiției, în perioada 2013-2015, 188 de deținuți au scris și publicat peste 400 de cărți.

Potrivit articolului 96 alineatul 1 din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor, „pedeapsa care este considerată ca executată pe baza muncii prestate sau a instruirii școlare și formării profesionale, în vederea acordării liberării condiționate, se calculează după cum urmeaza: (…) f) în cazul elaborarii de lucrări științifice publicate sau invenții și inovații brevetate, se consideră 30 de zile executate, pentru fiecare lucrare științifică sau invenție și inovatie brevetate”.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Israelul își pregătește răzbunarea pentru Iran: ce ținte sunt luate în vizor și când poate...
Tatăl copilului Cristinei ICH, audiat la Poliție + Parchetul decide azi dacă cere mandat de...
Prodanca, atac dezlănțuit la Reghecampf: „Fotografii grotești din cluburi și interviuri date de amantă”
„Azi dimineață m-am trezit cu un mesaj”. Capcana întinsă cu dibăcie de hackeri care îi...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
Două femei care căutau de mâncare au fost ucise de un fermier și date la...
Explozie apocaliptică în Ucraina. Bloggerii militari ruși spun că este „tatăl tuturor bombelor”
Presupusul iubit al Simonei Halep cere statului român banii pe 40 de apartamente! Dorin Mateiu...
Voucherele de alimente vor fi încărcate cu BANI. Ministrul Câciu a făcut anunțul OFICIAL! Cine...
Carnea de porc se scumpește deja: prețurile ating apogeul de Crăciun. Cât costă muşchiuleţul de...
Cioban omorât în bătaie de patronul stânei la care lucra! Ucigașul din Buzău și-a lovit...
Cine este bărbatul care și-a pierdut viața în accidentul de pe A1. Era șofer de...
Unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Dezvăluiri făcute de patronul azilului
Michael Schumacher, prima apariție după 11 ani. A participat la nunta fiicei
Ultimele sondaje pentru cursa de la Casa Albă: Cine conduce la nivel naţional
Întrebare de ȘCOALĂ primară! De ce cad frunzele toamna?
Cartofii perfecți pentru prăjit. Acest soi e folosit de marii bucătari
Interviurile Insula Iubirii, sezon 8. Ispita Eric Berinde își vedea viitorul alături de Cristina Rotaru.“Am...
"Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial
Ce mesaj a postat Medana Oprea pe rețelele de socializare: "La fel este și situația...
În această seară, de la ora 20:00, premiera serialului „Inimă rebelă”, la Kanal D –...
BANCUL ZILEI. Bulă face dragoste cu o tipă pe întuneric: - Ce nesimţit eşti!
România, prezentă la „World Robot Olympiad Open Championship”! Ce rezultate au obținut echipele de robotică?