Cum s-au spart milioane de euro în „Sectorul Negoiță” pe lucrări care țineau de altă primărie. Lista „investițiilor” inutile

Publicat: 06/05/2016, 15:10
Actualizat: 06/05/2016, 18:09

Primăria sectorului 3 a cheltuit cei mai mulți bani din toată Capitala, pe amenajarea și întreținerea spațiilor verzi și a locurilor de joacă, însă de multe ori a ieșit în evidență prin irosirea banilor publici în aceste domenii, arată un raport al Curții de Conturi privind cheltuirea banilor publici pe amenajări peisagistice și de spații verzi, la nivelul Bucureștiului. În perioada 2007-2014, primăria sectorului 3 a plătit peste 914 milioane lei (aproximativ 230 de milioane de euro) pe astfel de obiective, însă a înregistrat și cele mai multe plăți ilegale, arată Curtea de Conturi – 7,84 milioane lei (în jur de două milioane de euro la un curs mediu de 4 lei pentru toată perioada analizată).

Vârfurile plăților pe care le-a făcut Primăria sector 3 pe spații verzi s-au înregistrat atât în mandatul fostului primar Liviu Negoiță (PDL) – 225 de milioane de lei în 2011, cât și în cel al actualului primar Robert Negoiță – 192,6 milioane lei în 2014.

Curtea de Conturi arată cum s-au cheltuit ilegal aproape 2 milioane de euro în anul 2013, sub mandatul lui Robert Negoiță, banii fiind recuperați după auditul Curții. Astfel, 3 milioane de lei au fost decontați în 2013 pentru acoperirea cu gazon a unor suprafețe mai mari decât cele reale, pentru plantarea unui număr de arbuști și trandafiri mai mic decât cel facturat sau pe decontarea de două ori a acelorași lucrări. O altă halcă de plăți ilegale a fost descoperită de Curtea de Conturi tot pe anul 2013 și se ridică la 4,5 milioane lei. Metoda a semănat: plata dublă pentru aceeași prestație, arbuști plătiți, dar nelivrați, precum și supradimensionarea notei de plată a lucrărilor de decolmatare și întărire a malurilor la lacurile din parcul IOR (Titan).

Bulevardul Unirii, mândria lui Negoiță, s-a făcut pe terenul lui Oprescu. După 7 milioane de euro investite în 2014, acum se lipesc la mână materiale antiderapante

Inspectorii Curții de Conturi caracterizează drept „o situație deosebită” amenajarea spațiilor verzi la nivelul sectorului 3 prin Programul de reabilitare a domeniului public, exemplificând cum a acordat primăria lui Robert Negoiță o atenție deosebită obiectivului Bulevardul Unirii – cel care acum se remarcă prin o mulțime de pergole din lemn, colorate pestriț, precum și prin dale ornate cu o gresie extrem de alunecoasă.

În total, în 2014, primăria Sectorului 3 a cheltuit peste 120 de milioane de lei (peste 27 milioane de euro) pe amenajarea peisagistică și întreținerea spațiilor verzi. Un sfert din acești bani au fost băgați doar în amenajarea Bulevardului Unirii – peste 32 de milioane de lei (peste 7,25 milioane euro), adică peste un sfert din toți banii alocați întregului sector pentru spațiile verzi.

„În perioada 2011-2014, utilizarea fondurilor de la bugetul local în baza comenzilor emise de Sectorul 3 al Municipiului București către SC ADPB SA s-a localizat în principal pe b-dul Unirii, pe ambele aliniamente de la Piața Alba Iulia și până la Magazinul Unirea. Din analiza modului în care au fost efectuate aceste cheltuieli s-a ajuns la concluzia că în anul 2014 din totalul cheltuielilor cu lucrările de amenajări și întreținere spații verzi, 26,79% dintre acestea au fost numai pe o singură arteră principală din Sectorul 3, respectiv B-dul Unirii”, arată inspectorii Curții de Conturi.

Cu toate acestea, nu spațiile verzi au avut de câștigat după investiția aprobată de Robert Negoiță: 63% din lucrările efectuate în 2014 pe Bulevardul Unirii au fost amenajarea de structuri de beton de diverse culori, borduri și rigole din granit, pavaj ornamental din granit și garduri metalice care sunt lucrări de investiții de amenajare a trotuarelor pe această arteră.

Pe restul de 37% din lucrări, care au privit spațiul verde, Primăria lui Negoiță a plătit aproape 7 milioane de lei. Cele mai multe spații verzi de pe această arteră nici măcar nu se află însă în administrarea sectorului 3, ci a Primăriei Capitalei, prin Administrația Străzilor, arată Curtea de Conturi. „În concluzie, din acest exemplu, se reține efectuarea unor cheltuieli ineficiente și neeconomicoase prin utilizarea de sume importante pentru lucrări de construcții și reamenajarea unor spații verzi pietonale, nedeținute în administrare, în contradicție cu obiectivele din programul de reabilitare a domeniului public și spațiilor verzi aprobat de Sector”, arată raportul respectiv.

De altfel, primăria condusă de Negoiță a fost amendată de 6 ori de Primăria Capitalei, în perioada 2013-2014, pentru că a făcut lucrări fără autorizație pe spațiile verzi care nu se aflau în administrarea sa.

După realizarea acestui măreț obiectiv de investiții, situația în teren, constatată de gândul, aduce aminte de expresia „cooperativa munca în zadar”. Pentru că ornamentele de gresie lucioasă amplasate între dalele de granit cu care sunt pavate trotuarele de pe bulevardul Unirii sunt foarte alunecoase, oamenii ADPB SA (compania de stat deținută de Consiliul Local sector 3, prin care se gestionează domeniul public al sectorului) au stat zile la rând să lipească pe ele, una câte una, mici bucățele de hârtie antiderapantă. La prima ploaie, după care a urmat și prima ninsoare, multe dintre aceste bucățele de hârtie antiderapantă, lipite cu migală de muncitorii de la Sectorul 3, s-au dezlipit.

Al doilea Negoiță aruncă investițiile primului Negoiță: un patinoar de 60.000 de euro ținut la magazie, bănci noi de 700.000 euro, scoase din uz

Curtea de Conturi a găsit situații absurde și la Direcția Parcuri a Primăriei Sectorului 3. Astfel, în 2013, au fost scoase din teren 427 de bănci și 13 coșuri de gunoi, care fuseseră achiziționate în perioada 2010-2012, în mandatul primarului PDL Liviu Negoiță și pe care Primăria sectorului 3 plătise 2,9 milioane lei,Acestea aveau o durată de funcționare de 8 ani, arată inspectorii Curții de Conturi.

Motivarea oferită Curții de Conturi a fost că aceste bănci urmau să fie folosite pentru amenajarea Parcului Pantelimon, însă inspectorii au constatat că acest parc a fost modernizat în 2012, contra sumei de peste 23 de milioane de lei, în care era inclus și obiectivul de investiții „bănci stradale cu spătar din lemn exotic și metal cu brațe din oțel și lemn”, pe care s-au cheltuit 1,48 milioane lei.

Sub mandatul fostului primar Liviu Negoiță, Primăria sectorului 3 plătise și așa sume exorbitante pe aceste articole scoase din uz de urmașul său în fruntea sectorului: 500 de lei pe o bancă simplă în mai 2012 (4 bucăți), 6.900 de lei pe o bancă betonată cu ghiveci (410 bucăți) și 2.846 de lei pe un coș de gunoi (13 bucăți).

Curtea de Conturi menționează că Primăria sectorului 3 a explicat, după ce scenariul cu amenajarea Parcului Pantelimon, oferit de Direcția Parcuri, nu a ținut, că a dorit să folosească aceste obiecte aproape noi în alte locații din sector.

O altă situație interesantă descoperită de inspectorii Curții de Conturi vizează un patinoar sintetic de 30 pe 40 de metri, achiziționat sub mandatul fostului primar Liviu Negoiță, în 2008. A costat 224.000 lei (aproximativ 60.000 de euro) și a fost utilizat doar până în decembrie 2011, deși perioada sa de garanție era de 7 ani. De atunci până în prezent, în mandatul noului primar Robert Negoiță, patinoarul sintetic nu a mai fost utilizat niciodată și se află demontat, în magazia Direcției Parcuri sector 3.

Arbuștii celor doi Negoiță, aceeași soartă: uscați. Cum s-a umflat prețul de 100 de ori

Arbuștii și arborii plantați în sectorul 3 nu au avut o soartă prea bună, arată același raport al Curții de Conturi, deși în 2011 și 2012, în mandatul fostului primar PDL Liviu Negoiță, s-au plătit peste 39 de milioane de lei (aproape 9 milioane de euro) pe material dendricofloricol.

Auditul Curții de Conturi a constatat degradarea, în 2012, a nu mai puțin de 89.158 de arbuști în valoare de 4,4 milioane de lei, dar și furtul a peste 11.500 de plante, în valoare de 962.000 lei. În același an, administrația locală a sectorului 3 a plantat sute de mii de arbuști din speciile taxus baccata, ligustrum și hibiscus care s-au uscat în foarte mare parte, în cazul celor de pe aliniamentul Theodor Pallady, în doar trei luni de la plantare. Valoarea arbuștilor uscați sau dispăruți de pe acest bulevard a fost evaluată la peste 1,5 milioane de lei.

Aceeași soartă au avut-o și cei plantați în 2013, în mandatul primarului PSD Robert Negoiță.

Arbuștii nu au fost înlocuiți pe cheltuiala furnizorului, pentru că nu aveau o garanție, iar contractul nu prevedea acest lucru. De asemenea, plățile către furnizori au fost făcute foarte rapid, astfel că Primăria nu a avut timp să observe câte dintre aceste plante rezistă și să le fi plătit doar pe acelea.

„Suma plătită, doar pentru achiziționarea de flori, arbori și arbuști, fără cheltuielile de îngrijire a materialului dendrofloricol, de către Sectorul 3 în anii 2011 și 2012 a însumat 39.514.000 lei, rezultând astfel că Sectorul 3 a dovedit o vădită lipsă de responsabilitate și dezinteres față de banii contribuabililor”, se arată în raportul Curții de Conturi.

Tot la sectorul 3, s-au constatat diferențe uriașe la prețul de achiziționare a arborilor. Astfel, în perioada 2007-2010 (mandatul lui Liviu Negoiță) au fost plantați 4.506 platani și tei. Dintre aceștia, 2.042 au fost achiziționați la un preț între 20 și 30 de lei bucata, în perioada 2007-2008. În următorii doi ani au fost cumpărați și plantați alți 2.464 însă prețul de achiziție a fost între 1.559 și 2.419 lei bucata, de 100 de ori mai mare decât în anii precedenți.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un instalator care făcea reparații într-o vilă a găsit 30 de kilograme de monede de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
El este Ghiță, tânărul în vârstă de 29 de ani, care și-a pierdut viața într-un...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Activitatea stațiilor ITP din toată țara este oprită! Avarie majoră a sistemului informatic RAR
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
Cătălin Moroșanu se plânge de bullying. „Ți-ai luat bătaie, treaba ta”
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Babasha o ameninţă pe tânăra care a distribuit în mediul online imagini cu el in...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Ce întâmplă cu sănătatea oamenilor de peste 50 de ani care folosesc Internetul?