Ministerul educației cere universităților să ia măsuri împotiva profesorilor care au girat cărțile deținuților

Ministerul educației cere universităților să ia măsuri împotiva profesorilor care au girat cărțile deținuților
Publicat: 12/01/2016, 20:54

Curaj a solicitat CNR să întreprindă demersurile necesare pentru apărarea integrității academice, în condițiile în care o serie de profesori universitari și conferențiari au semnat recomandări pentru cărțile scrise de persoanele aflate în regim de detenție.

Concret, ministrul a cerut luni CNR ca, în baza principiilor statuate de lege cu privire la autonomia și responsabilitatea universităților, să solicite instituțiilor de învățământ superior, la care cei în cauză sunt afiliați, o analiză punctuală a cazurilor.

O situație centralizată a măsurilor luate de fiecare universitate în parte va fi centralizată și transmisă până la data de 11 februarie 2016, potrivit Ministerului Educației.

„Îmi exprim încrederea că instituțiile de învățământ superior și cercetare vor analiza cu celeritate cazurile, la nivelul consiliilor de etică, pentru a decide și a lua măsurile care se impun”, a declarat ministrul Adrian Curaj.

Ministrul Justiției, Raluca Prună, a anunțat, marți, că va propune Guvernului, în prima ședință din februarie, emiterea unei ordonanțe de urgență pentru abrogarea articolului din lege care prevede că deținuții care scriu lucrări științifice beneficiază de o reducere cu 30 de zile a pedepsei pentru fiecare carte.

DNA a anunțat tot marți că a deschis dosar penal în cazul cărților scrise de către deținuți și face verificări privind favorizarea făptuitorului, fiind vizați profesori universitari care au coordonat sau validat lucrările, reprezentanții editurilor care le-au publicat și funcționari ai ANP care au propus eliberarea.

Ministerul Justiției a făcut publice, la începutul anului, titlurile lucrărilor științifice elaborate și publicate de deținuți în perioada 2013 – 2015, furnizate de ANP.

Potrivit datelor transmise de ANP, 188 de deținuți au scris și publicat peste 400 de cărți în ultimii doi ani.

Ministrul Raluca Prună a arătat că, din 2007 până în 2010, la nivelul sistemului penitenciar din România, a fost o lucrare scrisă pe an, în 2011 au fost trei lucrări, în 2012 – șase, 2013 – 11, 2014 – 90, iar în 2015 numărul lucrărilor științifice scrise de deținuți ajunge la 340.

Ea a mai declarat că va dispune măsuri deloc blânde dacă va constata, în urma unei analize asupra lucrărilor publicate de deținuți, că legea a fost încălcată sau aplicată defectuos în această privință.

Ministerul Justiției a făcut publică lista profesorilor universitari care, după cum prevede procedura, le-au dat deținuților recomandare scrisă pentru a elabora o lucrare științifică pe o anumită temă. De asemenea, sunt enumerate și editurile care au publicat sutele de lucrări scrise în penitenciare.

Dan Voiculescu, care a scris 10 cărți în mai puțin de un an și jumătate de detenție, a avut pentru șapte dintre ele recomandări primite de la profesorul Dumitru Miron, decanul Facultății de Relații Economice Internaționale din ASE, unde a predat și fostul senator. Două dintre cărțile sale au fost publicate de Editura Niculescu, trei de Editura Bibliotecha Târgoviște, două de Editura Casa Cărții de Știință Cluj-Napoca și una de Editura Monitorul Oficial.

Cele două cărți pe teme religioase ale lui George Becali, „Iubirea milostivă și mântuitoare” și „Muntele Atos, patria ortodoxiei”, au primit recomandări de la IPS Laurențiu Streza, mitropolitul Ardealului și IPS Teodosie, arhiepiscopul Constanței și Tomisului. Becali a mai scris „Steaua și Becali”, „Becali și politica. Începuturile”, „Becali Parlamentul Europei și Parlamentul României”. Toate cele cinci lucrări au fost publicate în 2014 la editura Saeculum I.O. din București.

Și lui Dan Diaconescu i-a publicat cele cinci cărți aceeași editură, Aius din Craiova. Cele patru cărți despre presă au primit recomandări de la profesorul Marin Ion de la Universitatea Hyperion, în timp ce pentru „Mecanica ruperii materialelor compozite” i-a dat o recomandare profesorul inginer Nicolae Toma de la Politehnica București.

Coordonatorii lucrărilor fostului premier Adrian Năstase – „Cele două românii” și „Imunitatea parlamentară în România și Europa” – au fost profesorul universitar doctor Paul Dobrescu de la SNSPA, respectiv conferențiarul universitar doctor Gabriel Liviu Ispas, secretar de stat la Ministerul Educației.

Pentru patru dintre cele cinci cărți scrise de Cătălin Voicu în penitenciar i-au fost acordate recomandări de conferențiar doctor Dan Voinea. Titlurile sunt: „Securitatea națională concept constituțional și legal”, „Examinarea doctrinei și jurisprudenței privind apărarea securității naționale”, „Prevenirea actelor de terorism și protecția libertăților publice” și „Stările de criză în democrație”. Fostul senator a mai scris și „Respectarea dreptului omului în procesul penal”.

Profesorul universitar doctor Viorel Cojocaru, de la Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport, le-a acordat recomandări pentru elaborarea unor lucrări științifice lui George Becali, Gheorghe Popescu, Ioan Becali, Mihai Stoica, Cristian Borcea și Victor Becali.

Fostul ministru al Transporturior Relu Fenechiu a primit o recomandare pentru lucrarea „Itinerarii duhovnicești în județul Iași” de la preotul profesor Vasile Nechita de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Constanța. În cazul cărții „Ingineria avanasată soluție strategică pentru o dezvoltare durabilă a regiunii de nord-est” figurează la coordonator științific profesorul universitar doctor Alexandru Trifu de la Universitatea „Petre Andrei” din Iași.

La ajutorul conferențiarului universitar doctor Iancu Anica de la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul Universității din Craiova a apelat Gheorghe Nețoiu, care a scris patru cărți cât timp a fost încarcerat. Lucrările au fost publicate de editura Sitech.

Profesorul universitar doctor Stelian Brezeanu de la Universitatea București i-a dat două recomandări lui Gheorghe Copos pentru a scrie și publica lucrările „Alianțe matrimoniale în politică ale principilor români din Țara Românească și Moldova” și „Tasnadul medieval”. De asemenea, pentru alte două lucrări lui Copos i-au fost date recomandări de către conferențiar universitar doctor Virginia Cucu, din cadrul Universitățiii Artifex București și profesor universitar doctor Marin Andreica din cadrul Academiei Comerciale din Satu Mare. Toate cele patru cărți au fost publicate de Editura Niculescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Cât scot lunar din buzunare chiriașii din cartierul Primăverii sau Kiseleff, pentru un apartament. Capitala...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Se schimbă buletinele. Anunțul făcut de MAI. Se întâmplă din 9 septembrie
Monica Tatoiu a ajuns la o pensie de procuror. Recalcularea i-a adus mai mulți bani...
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Câți prieteni are Anamaria Prodan. Ce spune despre oamenii care au dezamăgit-o. “Cel care e...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
De ce pisicile zgârie mobila din casă?