Prima pagină » Știri politice » Mesajul președintelui Iohannis despre ”ce urmează” în 2016

Mesajul președintelui Iohannis despre ”ce urmează” în 2016

Mesajul președintelui Iohannis despre ''ce urmează'' în 2016
Președintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că este ''perfect conștient ca președinte'' de așteptările anului 2016, în condițiile în care România a fost afectată ani de zile de clientelism, nepotism, lipsa de respect față de legi, față de cuvântul dat și de disprețul față de școală și cultură.

”Am auzit evaluări și analize despre ce urmează în 2016, despre cât de aprigă se anunță bătălia electorală, despre provocările la care trebuie să răspundem cu toții – președinte, instituții ale statului, partide, societate civilă. Ca președinte, sunt perfect conștient de așteptările anului 2016, dar nu le privesc cu îngrijorare, ci cu responsabilitate și încredere. Sper ca toți actorii politici să trateze cu egală responsabilitate aceste așteptări pe care cetățenii le au”, a spus Iohannis, în discursul susținut cu prilejul Zilei Culturii Naționale.

El a subliniat că ”ani de zile clientelismul, nepotismul, lipsa de respect față de legi, față de cuvântul dat, disprețul față de școală, de cultură, de valori spirituale au fost afișate fără rezerve și, mai mult, au impregnat imaginea publică despre ce înseamnă a avea succes în carieră, în viață și mai ales în politică”.

”Ce poate face din anul 2016 unul special nu sunt alegerile în sine ca act politic, ci începutul reașezării societății pe valori”, a subliniat președintele. El a făcut referire la nevoia unei culturi a succesului bazată pe ”performanță, muncă, talent, onestitate și integritate”. ”Aceasta este o altă expresie a proiectului «România educată» căruia vreau să-i dedic anul 2016”, a spus șeful statului.

„«România educată» se referă la educație și informare, dar nu numai. «România educată» privește identitatea noastră națională, culturală și socială”, a precizat el.

Pe de altă parte, șeful statului a afirmat că România trebuie să se concentreze și asupra protejării și promovării patrimoniului cultural propriu, când ca exemplu competiția pentru Capitala Europeană a Culturii – 2021. „Este impresionant că 14 orașe din România s-au înscris în această competiție. Văd în aceasta un angajament al administrațiilor locale în favoarea unui rol crescut al culturii în fructificarea identității și competitivității locale”, a spus președintele.

„Cultura este cea care face o națiune nemuritoare. Ne mândrim cu geniul lui Eminescu, păstrăm și onorăm tradiții și obiceiuri, citim istoria țării noastre și suntem recunoscători înaintașilor noștri care au luptat pentru ca România de astăzi să existe. Dar dincolo de a rememora și respecta trecutul, avem de construit un viitor. Cu toții ne dorim, cred, să trăim într-o lume mai bună, mai educată, mai corectă și mai decentă. Dar pentru a trăi într-o astfel de lume trebuie s-o creăm zi de zi, împreună și putem face acest lucru prin cultură”, a conchis Klaus Iohannis.

Șeful statului a vorbit despre proiectul «România educată» și în discursul susținut în decembrie în fața Parlamentului, cu ocazia împlinirii unui an de mandat. „Anul 2016 va fi dedicat unei dezbateri așezate și consistente pe tema educației, din care să rezultate o viziune de ansamblu și direcțiile majore pentru viitorul sistemului de învățământ din România. Cred că România educată trebuie să devină un nou proiect de țară pe care să-l asumăm și să-l ducem la bun sfârșit”, afirma cu acea ocazie președintele.