Prima pagină » Sport » Imnul național al României, interzis înaintea competițiilor interne

Imnul național al României, interzis înaintea competițiilor interne

Imnul național al României, interzis înaintea competițiilor interne
Imnului național al României, interzis înaintea competițiilor interne

„Doresc să mă adresez suporterilor, care și-au manifestat nemulțumiri cu privire la adresa emisă de MTS, cu nr. 377 / 13.01.2016, cu câteva precizări, față de un subiect care suscita interes și care, consider eu, nu a fost înțeles și din cauza unei prevederi din Regulamentul Federației Române de Baschet, clar în contradicție cu Legea nr. 75 / 1994, Cap. 2, Art.10, lit. (e) si Art.11, și Hotărârea nr. 1157 /2001, care reglementează Normele privind obligația intonării Imnului Național, doar în situațiile precizate de Lege. Nu a fost un Ordin de ministru, cum s-a speculat, nu s-a constituit în vreo amenințare sau jignire la adresa cuiva. Nu cred că există vreo persoană în această țară, și cu atât mai mult cei aflați pe lista mea de prieteni, care să creadă vreun moment că eu, Elisabeta Lipă, dovedesc lipsă de respect față de Imnul Național al României. Pentru mine nu există acorduri mai frumoase decât cele ale Imnului. Mi s-a cântat de cinci ori pe podiumul olimpic și l-am ascultat de fiecare dată cu ochii în lacrimi, cu emoție, mândrie și bucurie în suflet. Și acum lăcrimez când aud «Deșteaptă-te, române!». Nu știu dacă e relevant, dar nu mi s-a cântat niciodată Imnul la vreo competiție națională și am caștigat 25 de titluri de campioană națională în carieră. Nici în deschiderea meciurilor din capionatul intern, la fotbal, handbal, volei, rugby, polo și alte discipline NU se intonează Imnul Național deoarece nu este permis de legislația în vigoare în România. Nu am făcut altceva decât să respect și să aplic Legea în România în spiritul Constituției pe care am jurat la Învestire, în onoranta funcție de ministru. Atât!”, a declarat Lipă, pe pagina ei de Facebook.

Săptămâna trecută, MTS a trimis o notificare federațiilor naționale, în care le avertiza pe acestea că, potrivit legii, intonarea imnului național se face doar înaintea „competițiilor sportive oficiale internaționale în care este reprezentată România”.

„Imnul național al României se intonează în mod obligatoriu pe stadioane și alte baze sportive, cu ocazia desfășurării competițiilor sportive oficiale internaționale în care este reprezentată România; Imnul național al altor state se intonează numai cu prilejul vizitelor, festivităților și ceremoniilor oficiale cu caracter internațional, împreună cu imnul național al României, înaintea acestuia. Nerespectarea dispozițiilor din Hotărârea Guvernului nr. 1157 din 21.11.2001 constituie contravenție în temeiul art. 24 alin. (1) lit. j) din același act normativ și se sancționează cu amendă cuprinsă între 2.500 – 5.000 lei, iar constatarea contravenției și aplicarea amenzii se fac potrivit dispozițiilor art. 24 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 1157 din 21.11.2001”, se arăta în adresa semnată de Elisabeta Lipă.

Această notificare a fost făcută după un incident petrecut, la 5 ianuarie, la Sfântu Gheorghe, la meciul de baschet feminin Sepsi – U Cluj. Antrenorul bosniac al Universității Cluj, Dragan Petricevici, a declarat după meci că el și echipa lui au fost înjurați tot timpul, pentru că după intonarea imnului României și-a trimis jucătoarele la încălzire, în timp ce formația gazdă cânta împreună cu galeria proprie „imnul Ținutului Secuiesc”.

FR Baschet a anunțat, după studierea rapoartelor observatorului și arbitrilor meciului feminin dintre Sepsi și U Cluj, că regulamentele federației nu au fost încălcate la acea întâlnire.