Uniunea Europeană are la dispoziție două luni pentru a soluționa criza imigrației, altfel există riscul destrămării Spațiului Schengen și zonei euro, avertizează președintele Consiliului European, Donald Tusk, și cel al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
„Avem la dispoziție două luni pentru a aduce sub control situația imigrației: Consiliul European din martie va fi ultima ocazie de a verifica funcționarea strategiei noastre. Altfel, ne vom confrunta cu o criză precum prăbușirea Schengen”, a declarat Donald Tusk, citat de ziarul La Repubblica.
Preocupări similare a exprimat și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
„În acest moment, există risc asupra Schengen, mâine vor apărea întrebări referitoare la necesitatea de a avea o monedă comună: Uniunea Europeană este amenințată la bază, iar noi abia dacă ne dăm seama de acest lucru”, a spus Juncker.
Fondul Monetar Internațional a recomandat Uniunii Europene „să integreze imigranții pe piața muncii și să obțină în viitor beneficii economice”.
„În Europa, unde valul de refugiați ridică semne de întrebare privind capacitatea de absorție pe piața muncii și unde sunt supuse testelor sistemele politice, sunt esențiale acțiuni politice care să favorizeze integrarea imigranților pe piața muncii, pentru atenuarea preocupărilor referitoare la excluziunea socială și a costurilor fiscale pe termen lung și pentru deblocarea potențialelor beneficii pe termen lung legate de fluxul de refugiați”, se arată într-un raport al FMI citat de La Repubblica.
În urmă cu câteva zile, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, avertiza că cetățenii Uniunii Europene vor găsi mai greu locuri de muncă, iar economia comunitară va avea de suferit în cazul în care Spațiul Schengen s-ar destrăma din cauza crizei imigrației. La rândul său, Jeroen Dijsselbloem, președintele Eurogrup, a afirmat că menținerea spațiului de liberă circulație Schengen este esențială pentru prosperitatea economică a zonei euro.