Forumul, a prezentat un studiu realizat cu fundația navigatoarei Ellen MacArthur, potrivit căruia între tonele de plastic și cele de pește era în 2014 un raport de de 1/5 în 2014. Acesta va crește până în 2025 la un nivel 1/3. În 2050 raportul va depăși 1/1, adică pentru o tonă de plastic existent în apele planetei vor fi mai exista mai puțin de o tonă de pești.
„Actualul mod de a produce, utiliza și aruncara materialele plastice are importante efecte negative. În fiecare an, ambalaje din plastic cu valori între 80 și 120 de miliarde de dolari, se pierd. Dincolo de aspectul financiar, dacă nu se schimbă nimic, oceanele vor avea o cantitate mai mare de plastic decât de pește în 2050”, se mai arată într-un comunicat Forumului economic de la Davos.
Raportul Fundației Ellen MacArthur mai arată că dacă nu se vor aprofunda cercetările pentru a se descoperi alternative la petrol ca material de bază pentru producerea materialelor plastice aceste vor ajunge să consume în 2050, 20% din producția mondială de petrol.
Organizația economică face apel la realizarea unor sisteme de reciclare a plasticului. Forumul afirmă că este necesară „topirea integrală a ambalajelor și a plasticului în general”.
Deja, mai multe țări iau măsuri pentru limitarea folosirii sacilor și pungilor de plastic. În Franța, pungile de plastic de unică folosință urmează să fie interzise din martie, iar în Marea Britanie legea impune ca utilizatorii de saci de plastic să plătească, pentru a reduce utilizarea lor. Tot astfel la Montreal s-a decis să se interzică folosirea sacilor și pungilor de plastic ne-biodegradabile din 2018.