Prima pagină » Știri externe » Mesajul coaliției antijihadiste pentru Statul Islamic

Mesajul coaliției antijihadiste pentru Statul Islamic

Mesajul coaliției antijihadiste pentru Statul Islamic
Miniștrii Apărării din șapte țări membre ale coaliției care luptă împotriva Statului Islamic (SI) au convenit miercuri asupra necesității de a "face mai mult" și de a-și îmbunătăți acțiunile împotriva organizației jihadiste, relatează Reuters în pagina electronică.

O viitoare reuniune – la care urmează să participe toate cele 26 de țări membre ale coaliției plus Irakul – va avea loc peste trei săptămâni la Bruxelles, cu obiectivul de a finaliza strategia militară și de a stabili eventuale noi contribuții.

„Am convenit că este necesar să facem mai mult”, a declarat secretarul american al Apărării Ashton Carter la finalul unei întâlniri la Paris cu omologii săi francez, german, australian, britanic, olandez și italian.

Franța și Statele Unite, care și-au intensificat atacurile aeriene în urma atacurilor de la 13 noiembrie, caută de mai multe săptămâni să-și convingă partenerii „să accelereze ritmul”, după o serie de înfrângeri suferite de Statul Islamic pe teren, mai ales la Ramadi și la Sinjar.

Potrivit ministrului britanic al Apărării Michael Fallon, organizația jihadistă a pierdut 25% din teritoriul asupra căruia deținea controlul în Irak și asupra a 10% în Siria.

„Eforturile noastre comune și cele ale tuturor membrilor coaliției dau rezultate”, a declarat ministrul francez al Apărării Jean-Yves Le Drian. „Observăm, în ultimele săptămâni, un recul al Daech (acronimul arab al SI)”, a adăugat el.

„Rezistența (organizației jihadiste) este necesar să ne determine să ne îmbunătățim și mai mult acțiunea”, a adăugat ministrul francez. „Deoarece Daech dă înapoi și pentru că am reușit să-i afectăm resursele, pe teren este momentul să ne sporim efortul colectiv și să implementăm o strategie militară cooerentă”, a subliniat Le Drian.

– „Contribuție crucială” a țărilor sunnite

Una dintre mize, potrivit Washingtonului, este o integrare mai largă a arabilor sunniți, dintre care mulți privesc cu suspiciune Guvernul irakian – dominat de șiiți – și care acuză Statele Unite că nu acționează cu suficientă fermitate împotriva președintelui sirian Bashar al-Assad.

„Țările din regiune pot și trebuie să aibă o contribuție crucială la succesul acestei campanii”, a declarat Ashton Carter. „Contăm pe țări de la Golful Persic, iar unele dintre aceste țări și-au exprimat voința de a face mai mult”, a adăugat el, fără să ofere precizări.

La Paris, reprezentanții american și francez au apreciat că o cooperare sporită cu Rusia este complicată, în contextul în care bombardamentele ruse în Siria sunt acuzate că au provocat moartea a 1.000 de civili de la sfârșitul lui septembrie și până în prezent.

Moscova, aliata lui Bashar al-Assad, dezminte că își concentrează atacurile aeriene asupra opozanților regimului și susține că bombardează organizația jihadistă.

„Rușii se află pe o cale strategică greșită”, a subliniat Carter. „Deci nu există o bază comună suficientă în vederea unei cooperări”, a conchis el.

Jean-Yves Le Drian a subliniat, la rândul său, că este „dificil de înțeles” motivul pentru care grupări cu vocație să participe la o tranziție politică în Siria sunt bombardate de Rusia.

„Coordonarea poate să aibă loc doar dacă obiectivele sunt bine identificate și de către unii și de către alții”, a spus el.