Japonia a acceptat doar 27 de refugiați de anul trecut și a respins aproape toate aplicațiile, au declarat oficialii, grupurile pentru drepturile omului cerând guvernului să primească mai multe persoane.
Din miile de oameni care solicită statutul de refugiat, cinci au fost sirieni, doar trei dintre aceștia fiind acceptați – o diferență majoră față de situația din Europa, unde numărul de sirieni care caută refugiu și îl primesc este foarte mare.
Ministerul Justiției a declarat că a primit 7,586 cereri de la refugiați în 2015, ceea ce înseamnă că mai mult de 99 la suta dintre cereri au fost respinse.
Printre aplicanții acceptați se afșă șase oameni din Afganistan, trei din Etiopia și trei din Sri Lanka.
Ministerul transmite că numărul de oameni acceptați a fost mai mare decât în alți ani, în 2014 fiind primiți 11, iar în 2013 doar 6.
Asociația japoneză pentru refugiați a spus că în ciuda progresului din anii recenți, mai mulți aplicanți ar trebui să fie acceptați.
„Sperăm că Japonia va discuta cu UNHCR și cu ONGuri și că vor reconsidera măsurile luate astfel încât să se alinieze standardelor internaționale”, transmite asociația.
The Japan Association for Refugees said despite the progress in recent years, more applicants should be accepted.
Activiști pentru drepturile umane, avocați și comunitățile de imigranți din japonia s-au plâns de ani întregi cu privire la tratamentul de care au parte imigranții, scrie Global Post.
Agenția pentru refugiați spune că Japonia este casă pentru 2.419 refugiați, în comparație cu 267.222 în Statele Unite și 1,8 milioane în Turcia.