Prima pagină » Magazin » A murit Elena Negreanu. Regizoarea și actrița de teatru avea 97 de ani

A murit Elena Negreanu. Regizoarea și actrița de teatru avea 97 de ani

A murit Elena Negreanu. Regizoarea și actrița de teatru avea 97 de ani
A murit Elena Negreanu. Regizoarea și actrița de teatru avea 97 de ani

„Teatrul Național Radiofonic anunță cu profund regret încetarea din viață a doamnei Elena Negreanu, personalitate marcantă a Societății Române de Radiodifuziune, regizor artistic, autoare a unor spectacole de mare finețe a expresiei radiofonice, dascăl competent și intelectual de autentică vocație”, informează Radio România.

Elena Negreanu s-a născut în anul 1918, la Iași. Opt ani mai târziu s-a mutat la București, unde, după absolvirea liceului, a frecventat cursul de actorie la clasa reputatei profesoare Beate Fredanov.

În anul 1945, Elena Negreanu a fost angajată crainică la Radiodifuziunea Română. În 1947, prin concurs, aceasta a devenit actriță la Teatrul Național. În paralel, la propunerea Aurei Buzescu, a intrat în activitatea pedagogică, devenind conferențiar universitar la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică.

Din anul 1956, Elena Negreanu a optat pentru activitatea de regizor artistic în redacția Teatru a Radiodifuziunii Române, unde a montat numeroase spectacole din dramaturgia clasică și contemporană, națională și universală. În anii 2006 și 2008, în foaierul Sălii Radio, a prezentat două expoziții de grafică personală, care s-au bucurat de succes din partea publicului și a criticii de specialitate.

Elena Negreanu a regizat și pelicula satirică „Gelozia bat-o vina” (1954), cu Florin Scărlătescu și Tatiana Iekel.

Totodată, Elena Negreanu a jucat în filmul „Despre oameni și melci”, în regia lui Tudor Giurgiu.

Elena Negreanu este și cea care l-a descoperit și încurajat pe actorul Florin Piersic, influențându-i întreaga carieră, după cum a mărturisit acesta.

Din creația radiofonică a Elenei Negreanu, Societatea Română de Radiodifuziune va difuza în următoarea perioadă spectacolele: „Candida”, de George Bernard Shaw (joi, de la ora 00.30, la Radio România Cultural), „Fiul președintelui”, de Eva Curie (pe 7 februarie, de la ora 19.00, la Radio România Cultural), și „Neînțelegerea”, de Albert Camus (pe 11 februarie, de la ora 19.00, la Radio România Cultural, și, în reluare, pe 13 februarie, de la ora 13.30, la Radio România Internațional).