Până în momentul de față, au fost testate în laborator 20 de brand-uri, dintre care 9 s-au dovedit a fi inferioare din punct de vedere calitativ. Prin urmare, companiile au fost acuzate de faptul că au vândut ulei de măsline virgin sub formă de ulei extra-virgin. Printre aceste branduri se numără Bertolli, Santa Sabina sau Primadonna, nume marii pe piața uleiurilor care comercializau produsele în diverse hypermarketuri și supermarketuri, unul dintre ele fiind Lidl.
Uleiul de măsline extra-virgin, care, în mod normal, are o culoare auriu-verzuie, este fabricat prin strivirea măslinelor imediat după ce sunt culese, în cadrul unui proces care nu implică utilizarea substanțelor chimice, prelucrarea termică sau rafinarea industrială. Pe de altă parte, uleiul de măsline virgin are un conținut mai acid și este mai ieftin.
Infracțiunea este investigată în momentul de față de către procurorii din Torino. „Daunele provocate de companiile producătoare de ulei de măsline sunt enorme, nu doar pentru consumatori, ci și pentru imaginea produselor fabricate în țara noastră. Această afacere ilegală necesită o acțiune promptă din partea autorităților”, a declarat Rosario Trefiletti, președintele asociației de consumatori Federconsumatori.
Clienții care au cumpărat ulei de calitate inferioară la prețul uleiului extra-virgin vor primi compensații, susțin reprezentanții celei mai importante asociații a consumatorilor din Italia, Codacons. „Clienții care au achiziționat aceste produse pot beneficia de despăgubiri de până la 5000 de euro. Astfel, dacă acuzațiile vor fi demonstrate, companiile vor trebui să plătească daune bănești imense, nu doar consumatorilor ci și statului italian”, a menționat Carlo Rienzi, președintele Codacons.
Citește în continuare pe Descoperă.