După Nițu, ministrul Justiției mai cere o demisie. „I-am cerut șefului ANP să plece de acum o lună, dar spune că nu înțelege de ce”

După Nițu, ministrul Justiției mai cere o demisie. „I-am cerut șefului ANP să plece de acum o lună, dar spune că nu înțelege de ce
Publicat: 04/02/2016, 09:57

Ministrul Justiției, Raluca Prună, a declarat, joi dimineață, ca i-a cerut demisia șefului Administrației Penitenciarelor, Cătalin Claudiu Bejan, „de acum o lună”, însă acesta „spune că nu întelege să îsi dea demisia”. Prună a precizat că directorul ANP a fost evaluat cu calificativul „excepțional” de către fostul ministru, Robert Cazanciuc, însă ea îl consideră „foarte slab”.

„Eu am finalizat evaluarea șefului ANP. Accept că am gresit, pentru că m-am grăbit. Pot să vă spun că predecesorul meu a considerat că, până în noiembrie, activitatea la ANP a fost excepțională. S-a dat calificativul excepțional, e irelevant ce spun eu. I-am cerut demisia de acum o lună și domnul spune că nu întelege să își dea demisia”, a declarat ministrul, joi dimineață, la CSM.

În urmă cu o săptămână însă, tot la CSM, Prună a fost întrebată dacă îl va demite de directorul ANP pentru modul în care a gestionat situația „lucrărilor științifice” din închisori. Atunci ea a spus că se abține să răspundă, pentru că la începutul lunii februarie are loc evaluarea directorului Cătălin Bejan. „Faptele vorbesc destul de elocvent despre competența managerială a directorului ANP. Există o evaluare la începutul lunii februarie, nu vreau să mă pronunț”, a spus Prună.

Guvernul a decis miercuri să suspende, până la 1 septembrie, prevederile privind posibilitatea deținuților de a-și micșora pedepsele cu 30 de zile pentru fiecare lucrare științifică scrisă în închisoare.

Decizia vine în condițiile în care pe agenda oficială a ședinței de guvern s-a aflat proiectul de ordonanță de urgență elaborat de Ministerul Justiției care prevede eliminarea cu totul a prevederilor legale referitoare la reducerea pedepselor pentru deținuții care scriu lucrări științifice.

Concret, proiectul de OUG stabilea abrogarea art.96 alin.(1) lit.(f) din Legea nr.254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal. Acesta a fost pus în dezbatere publică vineri după-amiază de către Ministerul Justiției.

„S-a ținut cont de punctul de vedere al CSM”, a explicat purtătorul de cuvânt al guvernului.

Propunerea ministrului Justiției Raluca Prună de a abroga articolul de lege care permite condamnaților să își reducă pedepsele cu câte 30 de zile pentru fiecare „lucrare științifică” elaborată în detenție s-a lovit de opoziția Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), care consideră că măsura ar face mai mult rău.

„S-a ajuns la concluzia că în ceea ce privește condițiile pentru acordarea unor beneficii celor care scriu lucrări științifice trebuie să fie determinate de calitatea acelui înscris, a acelei lucrări. S-a considerat că definirea caracterului științific al lucrării trebuie foarte bine stabilită. Abrogarea unei astfel de dispoziții poate crea mai mult rău și de aceea am considerat că nu abrogarea este poate soluția cea mai bună, ci înăsprirea sau stabilirea mai corectă a condițiilor în care un deținut poate beneficia”, a spus judecătorul Adrian Bordea.

Magistratul a argumentat că abrogarea articolului poate duce la discriminarea între munca fizică și cea intelectuală, prima rămânând recompensată în legea privind execuția pedepselor.

„Faptul că nu s-a respectat spiritul legii este un adevăr de necontestat. Ceea ce a notat comisia a fost că poate nu ar fi cazul să se abroge. Asta sigur că este doar o simplă părere. Ministerul face politica publică”, a spus și președintele CSM, judecătorul Mircea Aron.

Ministrul Justiției Raluca Prună a anunțat pe 12 ianuarie că va înainta un proiect de ordonanță de urgență prin care articolul 96, litera f, din legea 254/2013 să fie abrogat, eliminând astfel posibilitatea deținuților de a-și micșora pedepsele cu câte 30 de zile pentru fiecare lucrare științifică elaborată în pușcărie.

„Problemele au apărut la nivelul anului 2013, când am asistat la o creștere fulminantă a acestor lucrări. La nivelul anilor 2014-2015, am avut în 2014 90 de lucrări, în 2015, 340 de lucrări. M-am decis constatând că fenomenul e scăpat de sub control să propun Guvernului ca printr-o OUG, în prima ședință de Guvern din luna februarie, să abroge această prevedere. Este un fenomen scăpat de sub control. În aceeași zi, voi pune pe masa Guvernului regulamentul de aplicare al legii 254, care trebuia de altfel aprobat o dată cu legea”, a declarat ministrul Justiției Raluca Prună.

„Eu am să merg în continuare pe abrogare. Voi merge mai departe cu ordonanța de urgență și o să o pun pe site, nu am obligația să fac o consultare, dar, pentru că subiectul e de interes, o să o pun în consultare vineri . E discriminatoriu să răsplătești munca intelectuală mai mult decât munca fizică, și pe elemente de drept comparat”, a spus ea.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Alex Bodi a INCENDIAT internetul cu o singură poză! Recunoști personajul notoriu și controversat din...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Rezultate alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Maia Sandu preia conducerea în faţa lui Alexandr Stoianoglo....
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Cutremur în cazul Elodia. Dan Diaconescu a aflat adevărul după 17 ani: Se sperie și...
Câte zile libere mai au românii până la finalul anului. Sunt garantate de Guvern
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Economiile pentru bătrâneţe de la 8 milioane de români finanțează proiectul Neptun Deep din Marea...