Un oficial american apropiat anchetei a declarat că pana a fost provocată de către un atac sofisticat, în cadrul căruia a fost folosit un malware ce distruge computere și anihilează sisteme de control sensibile în funcționarea anumitor părți ale rețelei electrice din Ucraina.
În ultimii ani o serie de oficiali americani și-au exprimat îngrijorarea față de vulnerabiitatea rețelei electrice a Statelor Unite.
Însă ancheta americană asupra atacului din Ucraina a confirmat ceea ce până în prezent era doar o ipoteză, și anume faptul că războiul cibernetic poate fi folosit cu scopul de a dezactiva rețeaua electrică a Statelor Unite.
Sistemele americane nu sunt mai protejate decât cele în care s-a pătruns în Ucraina, a declarat oficialul american citat.
Autoritățile ucrainene au acuzat Rusia de provocarea acestei pene, denunțând că face parte din războiul nedeclarat împotriva țării, după ce anchetatori au găsit indicii referitoare la un malware cunoscut sub numele de BlackEnergy.
Statele Unite au trimis experți din cadrul departamentelor Energiei și Securității Interne, dar și agenți FBI, să asiste autoritățile ucrainene în cadrul anchetei.
Ceea ce au descoperit anchetatorii americani este un atac cibernetic fără precedent, a subliniat oficialul citat la CNN.
O echipă sofisticată de hackeri a coordonat atacurile, comise în același timp împotriva unui număr de șase furnizori de electricitate, a precizat oficialul citat.
Atacul a fost atât de puternic, încât a paralizat sistemele menite să ajute companiile de electricitate să restabilească alimentarea. Computerele au fost distruse și inclusiv centrele de apel folosite pentru raportarea penelor au fost paralizate.
Întrebarea cine a comis atacul nu a primit încă un răspuns.
Malware-ul BlackEnergy are origini în Rusia, dar Statele Unite nu sunt pregătite să atribuie atacul Guvernului rus.
Însă acest atac ridică o întrebare importantă și alarmantă pentru Statele Unite, în contextul în care același malware a fost găsit în sisteme industriale americane.
Incidentul din Ucraina „face în continuare obiectul unei anchete în desfășurare”, a declarat, citat într-un comunicat, S.Y. Lee, un purtător de cuvânt al Departamentului american pentru Securitate Internă.
Departamentul american pentru Securitate Internă și cel al Energiei „cooperează cu subsectorul energetic pentru a înțelege împreună riscurile reprezentate de activități cibernetice răuvoitoare, atacuri fizice și/sau alte pericole”, afirmă Lee, precizând că „facem acest lucru printr-o împărtășire eficientă de informații, evaluarea activelor critice și planificarea unor exerciții comune”.