Cercetătorii au analizat evoluțiile fondului forestier din Europa în ultimii 260 de ani, descoperind că, deși suprafața împădurită a crescut cu 10%, efectele asupra temperaturii globale au fost negative.
Experții au stabilit că fondul forestier scăzuse dramatic în Europa în perioada 1750-1850, dar de atunci a crescut cu 386.000 de kilometri pătrați. În prezent, suprafețele împădurite sunt cu 10% mai extinse decât în momentul începerii revoluției industriale.
Potrivit studiului, problema o reprezintă schimbarea speciilor de copaci, mai precis cultivarea în principal a coniferelor, în detrimentul arborilor cu frunze mari.
„Din cauza cultivării în principal a speciilor de conifere, temperatura globală a crescut cu 0,12 grade Celsius începând cu anul 1750”, a explicat, potrivit BBC, dr. Kim Naudts, coordonatorul studiului efectuat în Laboratorul pentru Științele Climei și Mediu din orașul francez Gif-sur-Yvette.
„Temperatura a crescut pentru că arborii coniferi absorb radiații solare. Prin schimbarea speciilor de arbori s-au schimbat cantitățile de radiații, apă și energie în zonele împădurite. Coniferele au impact negativ pentru climă, pentru că absorb mai multă lumină din cauza culorilor închise, depozitând căldură care altfel ar fi reflectată în spațiu”, a subliniat cercetătorul.
„Noile concluzii relevă că plantarea copacilor, cel puțin în zonele de climă temperată, nu este suficientă pentru limitarea încălzirii globale”, a comentat Vivek Arora, cercetător la Centrul canadian pentru Analizarea Evoluțiilor Climatice.
„Plantarea de copaci nu este glonțul magic care ne va salva de modificările climatice”, a adăugat Arora, care nu a participat la realizarea studiului.