Social-democratul Marian Neacșu și-a început discursul cu înțepături la adresa liberalului Ludovic Orban, cel mai vocal în intervenția din plenul Camerei Deputaților pe tema legii alegerii primarilor în două tururi. Neacșu a comentat pe marginea tonului ridicat cu care acesta i s-a adresat premierului Dacian Cioloș.
„Tonul face muzica, unii aici se pricep mai bine la muzică decât la discursuri. Eu chiar cred că nu tonul face muzica și nu modalitatea asta de a te adresa primului-ministru, pentru că tu l-ai invitat la tine în casă, ca să-i spui ce te doare”, a spus deputatul PSD.
El a arătat că o asemenea atitudine denotă faptul că ”te doare foarte tare”. „De ce? Nu prea mai știu și nici nu are rost să mă faceți să înțeleg lucrul acesta. Dar faptul pe care l-am desprins din discursul primului ministru, că o anumită forță politică și, în marea sa înțelepciune, nu a nominalizat-o, face presiuni politice asupra unui guvern tehnocrat să obțină un scop politic nu face decât să mă îngrijoreze”, i-a ironizat el pe liberali.
”Mă bucur că ați ales această soluție a neimplicării într-un demers eminamente politic”, i-a transmis el lui Cioloș.
La rândul său, liderul UDMR Kelemen Hunor a subliniat că modificarea legii alegerilor ”nu mai este posibilă dacă suntem oameni onești și responsabili”. El a arătat că deși atât alegerea primarilor într-un singur tur, cât și cea în două tururi sunt democratice, modificarea legislației trebuie așezată ”pe o bază morală suficient de puternică”. ”Nu mai este posibilă modificarea legislației electorale. (…) Cât de moral este să schimbi regulile joculi în timpul jocului? Cine ne va crede că suntem oameni serioși dacă schimbăm sistemul cu 4 luni înainte de alegeri?”, a conchis el.
La rândul lor, și reprezentanții UNPR și ALDE au susținut poziția premierului.
”În situația adoptării unei Ordonanțe de urgență privind impunerea alegerilor locale în două tururi, deși la prima vedere este democratic”, există o limită. Regulile nu se pot schimba pe parcursul jocului’, a susținut de la microfonul Camerei Deputaților Ion Răducanu, deputat UNPR.
”În acest moment ALDE nu susține modificarea legilor electorale, în an electoral. Suntem de acord ca după 2016 să relansăm dezbaterile ”, a spus și Vicențiu Mircea Irimie, deputat ALDE.
Replica le-a fost dată de liberalul Eugen Nicolăescu, care a caracterizat dezbaterea drept una ”sterilă care nimănui nu folosește”.
”Putem fi acuzați de orice, toți parlamentarii, dar cel puțin noi, cei de la PNL, suntem consecvenți dintotdeauna pentru votul în în două tururi la primari”, a susținut lui Nicolăescu.
Prim-vicepreședintele PNL Ludovic Orban i-a reproșat premierului Dacian Cioloș că dacă refuză să susțină alegerea primarilor în două tururi nu face altceva decât să avantajeze PSD.
”Nu vom avea alegeri locale corecte, domnule prim-ministru, dacă nu veți înțelege realitatea de la firul ierbii, care vă spune foarte clar că dacă lăsați lucrurile așa nu faceți decât să avantajați PSD în alegerile locale”, i-a reproșat liberalul premierului pe un ton ridicat, în finalul discursului.
Ludovic Orban a mai susținut că Guvernul Cioloș nu poate organiza alegeri corecte atât timp cât menține în funcțiile publice oamenii numiți de PSD.
„Trebuie să organizați alegeri corecte, dumneavoastră și membrii cabinetului dumneavoastră nu sunteți membri PSD, dar aveți sub dumneavoastră secretari de stat, secretari generali, secretari generali adjuncți, directori generali de ministere, prefecți, șefi de deconcentrate care sunt membri ai PSD și au fost puși în funcție în perioada guvernării PSD. Nu puteți asigura alegeri corecte cât timp îi veți menține în funcții pe ei. De la poștaș până la șef de post, de la director de școală, până la agenți sanitari veterinari fac campanie PSD. Șefii de post s-au transformat în agenți electorali, directorii de școli, asemenea. Cum vreți să organizați alegeri corecte atâta timp cât oamni care ocupă funcții publice sunt puși de PSD și fac pe față campania pentru PSD și nimeni nu le dă peste degete?”, a spus liberalul, de la tribuna Parlamentului.