Băuturile energizante conțin anumite substanțe, precum efedruna sau taurina, care accentuează efectele zahărului sau ale cafeinei care ajung în organism, iar în unele cazuri se poate ajunge la intoxicație.
Un nou studiu publicat în Journal of American Medical Association analizează efectele consumului unor astfel de băuturi asupra tinerilor. Cercetătorii de la Mayo Clinic au descoperit că o singură băutură energizantă de 473 de mililitri poate crește tensiunea arterială și nivelul hormonilor stresului. Riscurile băuturilor energizante pot afecta mai mult decât inima, mai ales dacă sunt amestecate cu alcool, conform macleans.ca.
Iată ce se întâmplă exact în corpul tău când bei o băutură energizantă:
În creier
Cafeina blochează adenosina, o substanță din creier care te ajută să dormi, iar energizantul îți dă mai multă energie, însă efectul este unul foarte scurt. Organismul răspunde în felul „lupta sau fugi”, iar nivelul crescut de dopamină îți păcălește creierul.
În circulatia sângelui:
Glanda pituitară secretă adrenalina, care trimite un semnal la ficat, obligat să trimită mai multă glucoză în sânge.
Inima
Inima îți bate mai tare și pupilele ți se dilată din cauza adrenalinei, iar acest efect poate să fie neplăcut.
Piele
Datorită consumului de energizante, ajungi să transpiri mai mult și să te deshidratezi, mai ales dacă le consumi după antrenament, scrie lyla.ro.