„După cum cunoașteți, ieri (miercuri, n.r.), mi s-au adus la cunoștință învinuirile în dosarul instrumentat de domnul procuror Doru Florin Țuluș, constând într-un pretins abuz în funcție și favorizarea făptuitorului. Menționez faptul că am solicitat să fiu audiat, reținut sau arestat, pentru clarificarea cu celeritate a acestui dosar kafkian. (…) În ce privește solicitarea doamnei ministru Dragu de a îmi prezenta demisia, precizez că nu îi voi da curs întrucât doresc să fiu demis din funcție, astfel încât la finalizarea acestui dosar cineva să-și asume consecințele acestei măsuri”, a declarat Diaconu, într-un comunicat de presă transmis de ANAF.
Șeful ANAF afirmă că singura acuzație care i se aduce lui cât și vicepreședintelui ANAF „este aceea că am emis două circulare nelegale prin care am dispus suspendarea deciziilor de impunere privind plata CASS pentru dobânzile acumulate de alocațiile copiilor depuse în conturi precum și pentru persoanele realizatoare de venituri modice”.
„Reamintesc opiniei publice că anomalia prevăzută în Codul Fiscal a făcut ca aplicația informatică să trimită decizii de impunere de sute de lei pentru venituri de 2-3 lei, întrucât CASS-ul se calcula la venitul minim și nu la venitul efectiv, potrivit legii”, afirmă Diaconu.
„Am aflat cu stupoare că domnul procuror Țuluș apreciază că am suspendat emiterea acestor decizii care vizau sute de mii de copii și persoane cu venituri modice, pentru a ajuta de fapt un grup restrâns de câteva sute de persoane pentru niște sume de sute de mii de ori mai mici decât cele pe care le-ar fi plătit parinții copiilor și bătrânii cu dividende de 2-3 lei rezultate din acțiunile deținute în urma vestitei cuponiade. În plus, reamintesc faptul că solicitarea de remediere a acestei aberații fiscale a venit chiar din partea prim-ministrului și a ministrului de Finanțe de la acea vreme”, se arată în comunicat.
Oficialul ANAF afirmă că în perioada următoare va lucra „împreună cu echipa ANAF” la documente care vor fi depuse la Parchet și făcute publice.
„Subliniez faptul că în tot acest timp nu am avut niciun fel contact cu persoanele din grupul infracțional vizat de procurori. Astăzi, și în zilele următoare, lucrez împreună cu echipa ANAF la întocmirea unui memoriu cu toate documentele anexate pe care-l vom depune parchetului și pe care îl vom face public. În ce privește solicitarea doamnei ministru Dragu de a îmi prezenta demisia, precizez că nu îi voi da curs întrucât doresc să fiu demis din funcție, astfel încât la finalizarea acestui dosar cineva să-și asume consecințele acestei măsuri”, a spus el.
Șeful ANAF atrage atenția factorilor de decizie că ANAF se află în mijlocul unei perioade critice a existenței sale, fiind instituția căreia i se datorează în proporție de peste 70% relaxarea fiscală și stabilitatea macrobugetară a statului român.
„Consider că este inacceptabil ca, fie din rea credință, neștiință sau exces de zel, ale uneia sau mai multor persoane, o instituție de importanța ANAF să poată fi destabilizată, punând în pericol ținta de deficit structural și întreaga securitate economică a României”, a spsus el.
Cioloș: Situația se va clarifica azi
Premierul Dacian Cioloș a declarat joi că a discutat cu președintele ANAF, Gelu Diaconu, iar situația acestuia ”se va clarifica” în cursul zilei, refuzând să precizeze dacă acesta va demisiona sau va fi revocat din funcție.
Șeful Executivului a dat de înțeles că Gelu Diaconu va pleca din fruntea ANAF în urma discuției avute. ”Mi-a explicat motivele pentru care consideră că nu este vinovat, dar date fiind acuzele a înțeles și dânsul că pentru ANAF este mai bine să se clarifice situația sa”, a spus Cioloș.
Ștefan Gelu Diaconu și vicepreședintele ANAF, Mihai Gogancea-Vătășoiu, sunt urmăriți penal pentru abuz în serviciu și favorizarea făptuitorului, a transmis DNA, miercuri, într-un comunicat.
Ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu, a cerut demisia președintelui ANAF, Gelu Ștefan Diaconu, și a vicepreședintelui ANAF, Mihai Gogancea-Vătășoiu, după ce aceștia au fost puși sub acuzare de către DNA în dosarul deputaților Mădălin Voicu și Nicolae Păun.
„Fiscul este una dintre cele mai importante instituții din România, iar conducerea sa trebuie să fie mai presus de orice suspiciune. În această situație, în care președintele și vicepreședintele ANAF sunt puși sub acuzare, este normal să le cer demisia. Asupra integrității conducerii ANAF nu trebuie să existe nici o urmă de îndoială. Le-am cerut demisia celor doi pentru că, în pozițiile pe care le dețin, nicio suspiciune nu este acceptabilă din perspectiva integrității pe care ANAF, ca instituție, o reclamă”, a declarat Dragu într-un comunicat.
Ea a subliniat că activitatea ANAF se desfășoară normal, ceea ce este cel mai important lucru în acest moment.
Diaconu și Gogancea-Vătășoiu sunt urmăriți penal pentru favorizarea făptuitorului și abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau altul, în dosarul parlamentarilor Mădălin Voicu și Nicolae Păun, a transmis DNA.
Președintele ANAF a stat miercuri circa o oră la sediul DNA.