Cum s-au îmbolnăvit bebelușii din Argeș? Anchetă de amploare a autorităților și niciun răspuns. Medic: „Nu ne putem imagina cum a fost posibil așa ceva”

Cum s-au îmbolnăvit bebelușii din Argeș? Anchetă de amploare a autorităților și niciun răspuns. Medic: „Nu ne putem imagina cum a fost posibil așa ceva
Publicat: 13/02/2016, 10:09

„Nu s-a întamplat niciodată să avem atâtea cazuri, e un mister și pentru noi, nu ne putem imagina cum a fost posibil așa ceva”, a prezentat imaginea rece a realității, doctorul Radu Tăbăcaru, șeful secției Anestezie Terapie Intensivă de la Spitalul Marie Curie unde sunt internați 11 copii cu vârste între 5 luni și un an și două luni. 9 dintre ei fac dializă, iar 5 sunt în stare gravă la secția ATI. În unul dintre cazuri e a fost nevoie de conectarea la aparate.

„În terapie intensivă avem patru pacienți, o să mai preluăm unul de pe secție pentru că foarte probabil starea lui se va deteriora. În momentul de față, la unul dintre cei patru pacienți prezenți nu s-a alterat starea, nu merge bine, o să fie protezat respirator. Toți pacienții au viața pusă în pericol, de asta sunt la spital, de asta au trecut cu toții prin secția de terapie intensivă”, a declarat medicul Tăbăcaru.

Pentru că sunt foarte mici pentru dializa standard, copiii sunt supuși unor intervenții complicate. Potrivit medicului, copiii sunt sedați si se încearcă introcucerea în abdomen a unei substanțe speciale care să absoarbă toxinele.

„Ce este acum particular este numărul lor foarte mare într-o perioadă foarte scurtă și locul lor de proveniență. E.coli există peste tot și fiecare dintre noi avem acum E.coli în organism. Se transmite prin orice, dar nu totdeauna E.coli e de vina, depinde și de gazdă, de pacient”, a mai explicat medicul Tăbăcaru.

Ce este E. Coli

Escherichia Coli (E.coli) este o bacterie care se găsește de obicei în intestinele oamenilor, dar și la animalele cu sânge cald.

Bacteria E.coli are o perioadă de incubație de trei-patru zile, iar pacienții se recuperează în zece zile. Totuși, o parte mică a populației, în special copiii și bătrânii, pot suferi complicații care să ducă la o boală mai gravă, caracterizată prin insuficiență renală acută. Conform datelor OMS, această boală are o rată a mortalițății de 3-5 procente.

Cele mai multe tulpini ale acestei bacterii sunt inofensive. Există, totuși, unele tulpini, precum cel al „enterohemoragiei E.coli” (EHEC), care pot provoca toxiinfecții alimentare severe.

La copii, această bacterie e cauza cea mai frecventă a bolii diareice acute. Calea de transmitere poate fi: fecal-orală, contaminare prin mâini nespălate, muște, fructe și legume nespălate.

Există și cazuri când microbul este luat de la o persoană care s-a tratat cu antibiotice și care a dezvoltat rezistență la acestea.

Principalele simptome ale bolii, la copii, sunt: diaree, febră de 38-39 grade Celsius (poate lipsi în formele ușoare ale bolii), vărsăturile alimentare (când sunt frecvente accentuează deshidratarea), precuum și colicile intestinale (copiii mici țipă și își freacă călcâiele).

Poliția a cerut documente de la Agenția de Mediu, DSP Argeș, Apele Române și trei mari distribuitori de apă

Cum au contactat micuții bacteria care i-a adus în pragul morții, asta încearcă autoritățile să lămurească. „În prezent, se derulează o ancheta epidemiologică în cadrul căreia echipe formate din specialiști ai DSP recoltează probe de la domiciliul copiilor internați în București, din alimente și apa din rețea și îmbuteliată, care au fost folosite la prepararea hranei pentru copii, înainte de apariția simptomatologiei”, se arată într-un comunicat al Direcției de Sănate Publică Argeș.

De asemenea, Poliția a cerut vineri documente de la Agenția de Mediu, DSP Argeș, Apele Române și trei mari distribuitori de apă, în cazul celor unsprezece copii internați la Spitalul „Marie Curie”

De asemenea, anchetatorii au solicitat fișele medicale și foile de internare ale copiilor de la toate spitalele unde au fost internați, respectiv Spitalul de Urgență Argeș-Pitești, Spitalul de Pediatrie Argeș și Spitalul „Marie Curie” din București, dar și foaia de observație a bebelușului decedat, au declarat pentru Mediafax surse apropiate anchetei.

De asemenea, patru polițiști au ajuns vineri dimineața la Spitalul „Marie Curie” și au vorbit cu părinții copiilor, dar și cu medicii care îi îngrijesc, a declarat dr. Dan Buzatu, managerul Spitalului „Marie Curie”.

Anchetatorii au solicitat spitalului și documentele privind copilul de 11 luni, care a decedat în 4 februarie în urma unei infecții grave cu bacteria E.coli.

Între timp, numărul copiilor transferați din Argeș a crescut la 16. Încă un bebeluș cu infecția rotavirus a fost adus în ultimele 24 de ore la Spitalul Matei Balș.

Părinții sunt revoltați de situație, o mămică a declarat presei că la Pitești, copilul ei a fost internat patru zile și nu s-a văzut nicio îmbunătățire, abia la București s-au văzut rezultatele tratamentului. De asemenea, un tătic a povestit disperat că în cazul copilului său, când l-a adus la spital era „ca un balon” din cauza problemelor digestive. Părinții sunt foarte îngrijorați că nu va funcționa dializa și copiii lor pot rămâne cu sechele pentru tot restul vieții.

Între timp, specialiștii spun că primele analize făcute asupra probelor colectate ar urma să fie gata peste 72 de ore.

Anchetă a Avocatului Poporului

Avocatul Poporului s-a autosesizat vineri în cazul mai multor copii care au fost internați în spitale având sindromul hemolitic- uremic.

Conform unui comunicat, Avocatul Poporului s-a autosesizat și monitorizează situația apărută în județul Argeș, unde mai mulți bebeluși și copii mici au fost internați cu sindrom hemolitic- uremic.

Potrivit Avocatului Poporului, acțiunea instituției este realizată de către Biroul Teritorial Pitești, sub directa coordonare a adjunctului Avocatului Poporului pentru drepturile copilului, Ionel Oprea.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Motivul pentru care un român nu mai are voie să calce timp de un an...
Gabi Bădălău, decizie RADICALĂ după ce a pierdut procesul cu Claudia Pătrășcanu! Ce urmează să...
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
Anchetă în Timiș după ce, în spațiul public, au apărut informații că o tânără s-ar...
Doliu uriaș! A murit actorul din „Liceenii”. Anunțul trist a fost făcut de Teatrul Național...
VIDEO. Momentul în care cântăreața greacă Marinella se prăbușește pe scenă. Artista a suferit un...
Acuzații de „blat” la adresa Antena 1, după ce Nicolai Tand și Sorin Brotnei au...
Mihaela Rădulescu, apariție de infarct la 55 de ani. Decolteul uriaș a făcut victime! Fanii...
Debit triplu pe Dunăre şi Cod Roşu de ploi adus de ciclonul Ashley. Când se...
"Am murit pe masa de operație, iar ce am văzut apoi e foarte diferit de...
Parada de 1 decembrie 2024 ar putea fi mutată în altă zi! Care este motivul...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
🔥 Preț bun la Dacia Duster III! Descoperă reducerile și dotările!
Premierul Marii Britanii se va întâlni cu Ursula von der Leyen pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu...
Ultimele zile de PACE și primele zile de război în Europa
Pedeapsă pentru Băsescu. Fostul președinte al României NU a scăpat nepedepsit
Trucuri pentru curățat husa de la telefon. Cum devine impecabilă
Ce a putut să facă un român la ușa apartamentului său, pe scara blocului. Ceilalți...
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
A renunțat Flick la prieteni pentru relație? „Eram văzut ca eternul burlac, petrecăreț. Eram petrecărețul...
Surpriză de neuitat pentru Livia Eftimie! Cum i-a celebrat Spike ziua de naștere
BANCUL ZILEI. Bubulina către Bulă: - Să nu se însoare cu proasta aceea!
Joe Biden a promis că va da Ucrainei „ultimul cent” înainte să plece de la...