De ce nu reușesc autoritățile să dezlege misterul infecției care i-a adus pe copiii din Argeș în pragul morții. Ministrul Sănătății: „Continuăm investigațiile”

De ce nu reușesc autoritățile să dezlege misterul infecției care i-a adus pe copiii din Argeș în pragul morții. Ministrul Sănătății: „Continuăm investigațiile
Publicat: 16/02/2016, 11:26
Actualizat: 05/07/2016, 19:44

Încă un bebeluș a murit astazi dimineață la Spitalul Marie Curie. Este vorba de o fetiță care fusese adusă din Argeș, la spitalul de copii din Capitală, pe 10 februarie. În acest caz, medicii au stabilit că este vorba despre virusul E.coli. La Marie Curie mai sunt internați 10 copii dintre care patru sunt la terapie intensivă. Doi dintre ei sunt în stare foarte gravă, fiind intubați și ventilați artificial.

Cum s-au infectat copiii, rămâne deocamdată un mister.

Până acum autoritățile au analizat sursele de apă din care au băut bebelușii, dar aceasta s-a dovedit a fi potabilă și necontaminată. Și analizele făcute asupra laptelui praf sau a portocalelor din câteva supermarketuri au avut același rezultat. Probele au fost prelevate de inspectorii DSVA Argeș din mai multe loturi de portocale, din hipermarketurile din județul Argeș, în localitățile Pitești, Mioveni, Curtea de Argeș, Topoloveni și Câmpulung, potrivit. Teste au fost negative, laptele și portocalele respectă standardele și nu au fost contaminate.

Ancheta ministerului Sănătății la Spitalul Județean din Pitești a eliminat și pista infecțiilor intraspitalicești. Instituția nu este contamintă nici cu E-Coli și nici cu Rotavirus. Acestea fiind, de altfel, și cele două cauze care sunt susceptibile să fi provocat bebelușilor sindrom hemolitic-uremic. Nici anchetele făcute de autoritățile medicale la domiciliile copiilor nu au reușit să risipescă misterul. Poliția, procurorii și Avocatul Poporului au deschis, la rândul lor câte o anchetă în cazul copiilor internați la Spitalul „Marie Curie”. Rezultatele acestora nu au fost încă stabilite.

Ministrul Sănătății: Continuăm investigațiile

Insuccesul autorităților a fost de altfel recunoscut și de ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, care a declarat că toate ipotezele referitoare la cauza îmbolnăvirii bebelușilor internați cu infecție digestivă gravă au fost verificate prin tehnicile de care dispune sistemul în momentul de față, însă niciuna nu a fost confirmată. El a mai precizat că, în momentul de față, sunt verificate alte variante de infecții și intoxicații, însă nu a dat niciun exemplu.

„Ultimul raport pe care îl am a pus în evidență trei infecții cu Escherichia coli enteropatogeni și mai multe infecții cu diverși viruși. Acest lucru nu leagă în niciun fel cazurile între ele. Acestea sunt datele de care dispun până în acest moment, continuăm investigațiile, sunt oameni specializați care o fac și sincer îmi exprim întreaga compasiune pentru pierderea pe care au avut-o cele două familii”, a afirmat ministrul, în Parlament la dezbaterea „Ora Guvernului”.

„Se întâmplă lucrurile acestea și sunt absolut regretabile, dar haideți să fim serioși, dacă creăm panică și punem și presiune pe toți medicii de acolo, ce rezolvăm? Credeți că se rezolvă o problemă? (…) Este absolut regretabil că se întâmplă, dar lucrurile astea, din păcate, se întâmplă în orice colț al lumii ăsteia”, a mai adăugat Achimaș-Cadariu, precizând că nu se impune convocarea unei celule de criză la nivelul ministerului.

De altfel, și medicii nu au vreo explicație pentru situația de la Argeș. „Nu s-a întamplat niciodată să avem atâtea cazuri, e un mister și pentru noi, nu ne putem imagina cum a fost posibil așa ceva”, a spus, în urmă cu câteva zile, doctorul Radu Tăbăcaru, șeful secției Anestezie Terapie Intensivă de la Spitalul Marie Curie .

El a detaliat, simptomatologia, pe care o prezintă copiii și ce se întmplă în organismul micilor pacienți. „În principiu, este o toxină care produce o inflamație a vaselor de sânge, în urma căreia se produc cheaguri microscopice de sânge, care înfundă vasele capilare, cu un consum al factorilor de coagulare și al trombocitelor. Sunt mici cheaguri de sânge microscopice în toate organele, iar cele care se exprimă cel mai puternic în cazul acestei boli este intestinul, iar boala duce la suferința intestinală, scaun diareeic cu sânge și suferința renală”, a explicat medicul.

Părinte: Nu pot să nu vad incompetența autorităților

Nici părinții nu au explicații și arată cu degetul către autorități. O mamă a declarat presei că, la Pitești, copilul ei a fost internat patru zile, dar fără ca starea sa să se îmbunătățescă și că abia la București au început să se vadă rezultatele tratamentului. De asemenea, un tată a povestit disperat că în cazul copilului său, când l-a adus la spital era „ca un balon” din cauza problemelor digestive.

Un alt tată, Gabriel Marinescu, a scris pe contul său de Facebook că „reprezentanții autorităților nu fac nimic” în timp ce fetița sa face dializă și se luptă cu boala în saloanele de la Marie Curie.

„Nu pot să nu vad incompetența autorităților de a elucida cum de s-au putut îmbolnăvii atâția copii din Argeș.nu pot să nu mă gândesc la copilul meu și la faptul ca mâncarea lui era pregătită corespunzător apa fiartă foarte bine tot ce ii pregăteam copilului era spălat și fiert excesiv.biberoanele si tetinele erau fierte foarte bine pentru sterilizare. Noi acum luptăm împreună cu fetita la spital cu dializă si multe alte medicamente. sa speram ca nu vor fi repercusiuni pentru ca încă ne aflăm sub dializă deoarece rinichii sunt încă blocați.și copii vostrii pot fi în pericol dacă nu facem ceva împreună. Noi am facut primul pas in a face publice faptele….”, afirmă Gabriel Marinescu.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Finală Elena Lasconi - Călin Georgescu, la prezidențiale? Ce arată datele acum despre Ciolacu
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cum a funcționat rețeaua uriașă și sofisticată construită pe Tik Tok pentru Călin Georgescu, pe...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Ea este soția lui Călin Georgescu! Cristela are propriile afaceri și face bani într-un domeniu...
Cum arată ACUM cea care în trecut era votată „cea mai sexy femeie din lume”!...
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi măreşte diferenţa faţă de Marcel Ciolacu, care a căzut...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Elena Lasconi, prima reacție după ce a intrat în cel de-al doilea tur al alegerilor...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Cod Rutier 2024: Care e distanța regulamentară între mașinile parcate?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Dan Negru a dat verdictul după victoria lui Călin Georgescu: ,,Alegerile de anul ăsta înseamnă...
Bianca Drăgușanu s-a afișat deja cu un alt bărbat. Cine este cel alături de care...
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Bate sau nu Jador femeile?! Adevărul spus de manelist la "40 de intrebari cu Denise...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
(P) Gaze intestinale în exces? Ce soluții există?