După ce au găsit „cea mai putredă problemă” pe care o au cu PSD, liberalii au văzut ceva și „în interior”. Primar: „Nu suntem singuri pe pământ și nu suntem nici cei mai buni”

După ce au găsit „cea mai putredă problemă pe care o au cu PSD, liberalii au văzut ceva și „în interior. Primar: „Nu suntem singuri pe pământ și nu suntem nici cei mai buni
Publicat: 06/05/2016, 15:24
Actualizat: 12/10/2016, 11:30

Deși spun în cor că nu există nicio mare problemă care să nu poată fi rezolvată până la scrutinul din vară, liberalii recunosc, totuși, că lucrul care le dă cele mai mari bătăi de cap este alegerea oamenilor care să participe la alegerile locale din partea formațiunii. „Ca orice partid politic, sigur că și PNL-ul se confruntă cu foarte multe probleme în acest moment, dar nu există o problemă peste care noi să nu putem trece, care ține de bucătăria noastră internă”, spune deputatul PNL Lucian Nicolae Bode. Singura problemă ar fi optimizarea, iar cel mai important lucru este „identificarea celui mai bun candidat”, este de acord și Mihai Lupu, tot deputat PNL și el, care spune că propuneri există destule și afirmă că liberalii nu vor să se grăbească. La rândul său, nici Romeo Nicoară nu-și contrazice colegii, pentru că știe că găsirea celui mai potrivit candidat e un lucru foarte anevoios. „Știu că au fost criticați unii dintre colegii care s-au înscris în competiția electorală internă, dar este inerent într-o competiție politică. Unii te critică, unii te laudă. Fac parte dintr-o campanie, și bune și rele”, a declarat Nicoară pentru Gândul.

Mircea Hava, primar liberal cu state vechi în Alba Iulia spune că, dacă sunt ceva probleme pe undeva, ele sunt în interior, „sunt discuții între oameni care câteodată nu înțeleg că nu sunt cei mai buni oameni pentru zona asta, dar ‘vor și ei”, pentru că, partidul stând bine, toți cred că partidul îi va propulsa”. Deși arată că în Alba n-au astfel de divergențe, recunoaște că speră, totuși, ca la finalul anului să rămână în relații bune și cu colegii, și cu cei cu care colaborează, chiar dacă în urma discuțiilor și deciziilor unii se vor supăra. „Întotdeauna se supără cineva”, spune Hava.

„Nu suntem singuri pe pământ și nu suntem nici cei mai buni. A crede chestiunea asta și a te amăgi că ești singur pe pământ și că ești superb… (…) Cel care spune că este dat la o parte este foarte supărat și spune ‘eu sunt cel mai bun și o să fac și o să dreg”. Asta vrem, să luăm peste tot decizia cea mai bună”, a completat primarul din Alba Iulia.

„Trebuie să definitivăm și să închidem această bicefalie la conducerea partidului”

Gândindu-se la marea problemă a partidului, PNL-iștii au găsit fiecare alte lucruri în neregulă la care ar mai trebui umblat până la alegerile din iunie. De exemplu, deputatul Anton Doboș crede că e nevoie ca partidul din care face parte să termine mai repede procesul de eliminare a copreședinților din structurile de conducere, iar fiecare filială să rămână doar cu un lider unic.

„Trebuie să definitivăm și să închidem această bicefalie la conducerea partidului, să avem o singură conducere și întotdeauna când ai un singur conducător este mai bine. Există co-președinți, de la nivel de partid, până la nivel de filiale, dar deja sunt filiale care au conducător unic. Categoric ar fi mai bine să fie conducător unic peste tot”, a declarat Doboș pentru Gândul.

Deputatul Mircea Man, pe de altă parte, are o problemă cu așteptările mari care cad în spatele PNL-ului și pe care partidul nu le prea poate duce pentru că nu are majoritate în Parlament. „Cetățenii spun ‘am votat președintele Iohannis, am dat încredere PNL-ului prin președintele Iohannis”, pentru că noi am fost o trambulină. Până la urmă, președintele și-a adunat voturile, sigur, cu largul concurs și cu mobilizarea exemplară a membrilor PNL. Dar așteptările sunt atât de mari fără să se țină cont că în Parlament nu avem o majoritate, nu ne putem impune punctul de vedere, nu putem să venim cu soluții pe care și le doresc oamenii, nu putem să fim atât de activi în Parlamentul României încât să găsim soluții pentru problemele pe care le au comunitățile sau primarii, și, în consecință, toate astea se aruncă pe PNL”, a explicat liberalul Man.

Acesta a explicat și cum multe dintre problemele formațiunii pornesc de la întrebarea „de ce, dacă a plecat Ponta, tot PSD-ul conduce în Parlament?” prin faptul că e totul o chestiune de logică matematică ce nu le permite să-și impună decizia de vot din lipsa unei majorități în legislativ.

Una peste alta, și fără Victor Ponta lucrul care pare să le dea liberalilor bătăi de cap este celebra ordonanță 55, prin care sute de primari au plecat de la PNL la PSD și pe care social-democrații ar fi pregătit-o în detaliu, pentru ca, odată cu alegerile într-un singur tur, să poată să fie în avantaj.

„Cei 554 de primari care au făcut pasul spre migrație în virtutea unui troc, care a însemnat 2,3 miliarde de lei alocați prin ordin de ministru, Dragnea, dacă rețin eu, era ministru la administrație și dezvoltare regională, pentru ca acești primari să facă pasul. Deci asta e problema cea mai putredă”, a spus pentru Gândul deputatul liberal Vasile Berci.

Aceeași mare problemă este identificată și de Lucian Nicolae Bode, care declară că, prin această ordonanță, primarii cu fost „șantajați, bineînțeles, cu promisiuni de alocare de fonduri” și care la pachet cu alegerile într-un singur tur ar fi o manevră politică menită să-i lase descoperiți la urne pe liberali.

Sondajele nu sunt o problemă, ci doar „o poză de moment”

Cu toate că liberalii țin să sublinieze de fiecare dată că până în prezent nu au fost stabiliți toți candidații pentru alegerile locale, cele mai recente sondaje arată că în fața numelor vehiculate de PNL se situează de multe ori PSD-ul, dar și candidați independenți sau alții de la partide mai mici sau mai nou apărute pe scena politică. Sondajele sunt, însă, „doar cifre” subliniază liberalii, care țin să precizeze că fiecare formațiune face propriile cercetări și le poate folosi exact așa cum își dorește.

„Cu toții facem sondaje, și la nivel național, și la nivel local, sondajul practic este o poză de moment. Nu îți aduce voturi, nu pierzi voturi, clar. Este un instrument pe care fiecare partid îl folosește cum știe mai bine. (…) Sondajele sunt un instrument la îndemâna oricărei formațiuni politice, până la urmă vorbim de matematică. Nu ăsta e un motiv să spunem ‘aoleo, suntem la 40 și ceva la sută, nu mai trebuie să facem nimic!”. Nu trebuie să ne culcăm”, a explicat pentru Gândul deputatul PNL Lucian Nicolae Bode.

În legătură cu problemele din PNL pe care le-ar putea reflecta sondajele, deputata Cristina Pocora spune că ea nu se încrede 100% în rezultatele lor, mai ales că și liberalii au propriile sondaje în care PSD-ul se situează în urma lor. „Asta cu sondajele e relativă, pentru că și noi avem sondaje care ne plasează de multe ori în fața PSD-ului. Sondajul, sigur, are rolul lui, un rol orientativ, un rol care îți arată că dacă ai un candidat de 30 și ceva la sută e un candidat care contează; dacă ai un candidat de 2-3% asta îți spune clar că domn”le, nu e cine trebuie”, a explicat deputatul PNL modul în care liberalii se raportează la sondaje.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un tsunami uriaș s-ar putea produce în Marea Mediterană până în 2030. Experții au avertizat...
Celebrul Ureche a tăvălit-o pe jurnalistă! Scandal într-un club din București! Au intervenit bodyguarzii, a...
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat...
Un copil pierdut acum 28 de ani într-o gară chineză și adoptat în Olanda începe...
TOP 20 sexy vedete care au arătat tot! S-au încurcat în…pantalonașii buclucași!
Până la ce vârstă ar trebui să trăiești pentru a te bucura de întreaga contribuție...
Tânăr bătut și băgat cu forța în portbagaj de cinci rude. Agresorii au altă variantă...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Meteorologii ANM au emis prognoza meteo pentru ziua de luni, 8 iulie. Ce temperaturi vom...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
Ce este Noul Front Popular, alianţa dintre socialişti, ecologişti şi comunişti ce a câştigat alegerile...
Forme CIUDATE, observate în atmosfera superioară a Pământului
Doar șoferii cu permis de conducere CATEGORIA B au dreptul. Sunt obligați să depună un...
Xonia, victima testelor mincinoase ale Poliției. Falsul pozitiv la DrugTest i-a răvășit viața
Grasu XXL, în lacrimi pe scena de la Neversea 2024. Artistul a reușit cu greu...
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Miracolul prin care Lidia Buble a fost vindecată de psoriazis, după ce tratamentele medicilor nu...
Motivul pentru care Nicki Minaj și-a anulat concertul de la Saga Festival: "Trebuie să mă...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
Cum arată viața secretă a dependenților de pornografie
×