În discursul său, Dacian Cioloș a spus că în istoria României au existat și câteva părți mai puțin onorante, iar sclavia romilor este una dintre acestea. „Până în urmă cu 26 de ani acest proces de dezrobire, chiar dacă el a avut loc formal, din păcate acest proces nu a luat neapărat sfârșit la nivel social. Lucrurile au evoluat și de o parte și de alta în societatea românească. Societatea românească obișnuită cu o mare diversitate culturală, cu o mare diversitatea etnică, însă din păcate au rămas în mentalitatea noastră multe urme ale acelei perioade, urme de toleranță mai
dificil de integrat, urme de reflexe care s-au perpetuat social de la o generație la alta”, a spus, vineri, Dacian Cioloș, la dezbaterea „160 de ani de la dezrobirea romilor în Principatele Române”, organizată la Muzeul Național de Artă al României.
El a adăugat că după Revoluție, romii au fost recunoscuți ca o minoritate și în consecință și politicile publice au evoluat în acest sens. „Din păcate au rămas în mentalitatea noastră multe urme de toleranță mai dificilă de integrat, urme de reflexe care s-au perpetuat social de la o generație la alta”, a mai spus premierul.
Dacian Cioloș a amintit că are în echipa sa de la Palatul Victoria mai mulți prieteni de etnie romă competenți. „La nivelul guvernului, la nivelul echipei cu care lucrez am mai mulți prieteni de etnie romă pe care nu i-am recrutat ca să dea bine la statisticile privind prezența romilor în guvern sau în administrație. I-am luat pentru că oamenii, într-adevăr, sunt competenți și pentru că pot să-și aducă o contribuție la evoluția ansamblului societății românești”, a declarat șeful Executivului.
Mesajul premierul Dacian Cioloș a fost ca fiecare să lupte pentru „dezrobirea mentală, sentimentală” a acestei minorități, arătând că nimic nu poate înlocui efortul fiecăruia pentru a integra toleranța în atitudinea individului și de a recunoște diversitatea ca atu.
Intervenția sa a fost maractă însă și de proteste. „Acces egal al tuturor organizațiilor romilor pentru locul din Parlament” și „Romii protestează, vocea lor contează”, au fost mesajele afișate de câțiva reprezentanți ai romilor, prezenți la eveniment.
Protestatarii au acuzat autoritățile că nu se consultă cu adevărații lideri ai comunităților de romi. „Nu vrem decât să avem oameni puși în posturi pe competențe și concurs. (…) Aș vrea să-i transmitem premierului să primească liderii comunităților, să îi asculte ce au de spus”, a spus liderul protestatarilor, Alecu Ion, reprezentat al Alianței pentru Unitatea Romilor.
La finalul evenimentului, Dacian Cioloș a mers printre protestatari, care îl așteptau în hol. „Vă mulțumim pentru prezență și să nu credeți că noi am stricat acest…”, i-a spus premierului unul dintre romii nemulțumiți.
„Nu, nu, nu. Știu”, a răspuns Cioloș.
„Numai că mesajul nostru e că ne dorim o schimbare la nivel mare, așa cum dumneavoastră ați făcut la Guvern schimbări foarte bune”, a continuat protestatarul, adăugând că îl așteaptă sâmbătă la un marș care va marca Ziua Dezrobirii romilor.