Problemele clubului Metalul Reșița au făcut ținta unui reportaj publicat de BBC, sub titlul „Fotbalul românesc: cluburile îngropate în datorii țin jucătorii sclavi”. Florin Anițoiu, fotbalist care acum două zile a reușit să devină liber de contract, a fost unul din jucătorii Metalului Reșița care, în toamnă, au boicotat meciul de ligă secundă cu Olimpia Satu Mare, din cauza restanțelor salariale. „În fiecare noapte plâng și dimineața mă antrenez singur. Nu văd cum această situație s-ar putea schimba în viitorul apropiat. Nu pot continua în ritmul acesta. Am datorii de plătit și până la urmă voi fi nevoit să-mi găsesc alt loc de muncă, să las fotbalul”, declarase Anițoiu pentru BBC. Între timp, Anițoiu a scăpat de calvarul Reșița și s-a înțeles cu FCM Baia Mare.
În noiembrie, la meciul de la Satu Mare, jucătorii reșițeni au desfășurat un banner la mijlocul terenului, cu mesajul „Fotbalști 2015 = Sclavi”.
„Am vrut să atragem atenția, să transmitem că nu se poate continua așa”, a povestit Anițoiu.
Situația cluburilor în insolvență a fost abordată și de președintele FRF, Răzvan Burleanu, intervievat și el de BBC. „Sunt foarte îngrijorat că Federația nu poate face nimic pe termen scurt. Sunt nemulțumit că avem cluburi în insolvență, dar această situație s-a creat înainte de venirea mea. N-a existat o strategie pentru fotbal, dar alături de colegii mei am elaborat o strategie clară pentru a ajuta cluburile. Știm care sunt pașii corecți”, a spus Burleanu, acuzând „greaua moștenire” lăsată de Mircea Sandu.
BBC pune, însă, în antiteză cu cluburile falimentare, care-și tratează jucătorii ca pe sclavi, neplătindu-i cu lunile, exemplul lui Hagi, de la Viitorul.
„Există, bineînțeles, și un mod diferit de a face lucrurile. La câteva ore est de București, pe țărmul Mării Negre, este orașul Ovidiu. Este casa echipei FC Viitorul, club înființat de cel mai mare fotbalist român, Gheorghe Hagi”, scrie BBC, care l-a intervievat și pe „Regele” fotbalului românesc.
„Mai întâi, trebuie să vă spun că eu nu am pierdut niciodată cu Anglia. Echipa aceea din anii 90 era grozavă. Eram tineri și talentați. Statul investea în acea perioadă în sport, nu ca acum. Acum nu se mai investește în tineri”, acuză Hagi, care a explicat că visul său este să crească o nouă „Generație de Aur” la Academia sa:
„Ar putea fi chiar mai buni decât am fost noi”.
Reportajul BBC nu este, însă, unul cu happy-end. „În engleză, Viitorul înseamnă „future”, dar în timp ce Ianis Hagi și tinerii jucători de la clubul tatălui său își plănuiesc viitorul, Anițoiu și alte sute de jucători ca el rămân în uitare.
„Dacă nu ești psihic pregătit, nu poți trece prin asta”, susține Anițoiu. „În fiecare zi mă încurajez, spunându-mi că lucrurile se vor remedia și în final voi deveni un fotbalist mare”.