Europol estimează că există între 3.000 și 5.000 de persoanecare au fost în taberele de antrenament teroriste, inclusiv în cele ale ISIS din Irak și Siria, s-au întors în Europa.
De asemenea, autoritățile se tem ca eventualii atacatori să ajungă în Europa și folosindu-se de criza refugiaților, călătorind cu documente false. „Numărul tot mai mare de luptători străini prezintă noi provocări pentru țările UE„, a mai spus Wainwright.
Cel puțin 700 de persoane din Marea Britanie s-au alăturat grupărilor jihadiste din Siria și Irak, și aproximativ jumatate s-au întors, reiese din datele autorităților europene.
La finalul lunii ianuarie, Uniunea Europeană a lansat un nou centru de coordonare a luptei împotriva extremismului violent, în contextul în care Europa se confruntă cu cea mai semnificativă amenințare teroristă din ultimii zece ani.
Centrul european contraterorist a fost deschis în mod oficial pe 25 ianuarie, în cadrul Europol, Biroul european de poliție.
Rob Wainwright a anunțat atunci că unitatea, cu sediul la Haga, în Olanda, va avea ca personal 40-50 de experți în lupta împotriva terorismului și va activa în domeniul schimbului de informații, urmăririi combatanților străini, a surselor ilegale de finanțare și armament și va acorda asistență statelor membre UE în achete antiteroriste.
„Amenințarea actuală cere un răspuns puternic și ambițios din partea UE”, a subliniat directorul Europol.