Am avut această viziune, a distrugerii „virușilor” de către un sistem care iese din starea lui morbidă, generată de teamă, de cinism, de obișnuința cu răul. Care se scutură, după un șoc cumplit, de ideea acceptării supunerii fără drept de apel.
Moartea agentului Bogdan Gigina a produs un scurt-circuit de maximă tensiune, mai întâi în sufletul, apoi în mintea tinerilor polițiști. Au avut revelația faptului că sunt prizonierii unui sistem care îi folosește fără scrupule, de la ministrul politic, prin obediența ofițerilor, până jos, la talpă; la roată.
Fostul ministru Oprea, militar de carieră, și nu unul oarecare, ci ditamai generalul, nu a părut să aibă demnitatea necesară care să-l facă să accepte și să recunoască tragedia pe lângă care viața lui a trecut în pas de defilare.
Omul s-a declarat, mereu, nevinovat și senin. Mai mult, s-a plâns de propria neșansă: „M-am aflat la momentul nepotrivit, în locul nepotrivit!”, ar fi spus el în fața onor comisiilor parlamentare. Așa? Păi, oare, nu chiar el, ministrul, prin pretențiile sale de parvenit absurd, a generat o situație limită care a condus la moartea tânărului polițist?
Continuarea evenimentelor a dovedit, însă, fără putință de tăgadă, că tinerii agenți au înțeles tot ceea ce generalisimul s-a făcut că nu pricepe, că nu știe, și nu vede, și au acționat în consecință.
Potrivit unui raport întocmit de Comisia juridică a Senatului, cel de-a doilea dosar al ex-ministrului de Interne a fost deschis în baza unui denunț formulat de trei ofițeri ai DIPI. Aceștia au declarat că, în 2015, Oprea, împreună cu șeful lor direct, Nicolae Gheorghe, a aprobat achiziționarea unui Audi A8, din banii alocați cheltuielilor operative ale DIPI, printr-o deturnare de fonduri – autoturismul fiind folosit, ulterior, exclusiv de fostul ministru.
Cu alte cuvinte, Gabriel Oprea nu numai că a folosit coloana de peste 1600 de ori în mai puțin de un an, dar s-a dedat și la aroganțe, însușindu-și un „Optar”, cumpărat pe banii instituției.
Iar denunțarea lui Oprea, chiar de către oamenii din sistem, a fost abia începutul.
Cazul Marian Godină, agentul de circulație umilit și amenințat de superiori, pentru că și-a făcut datoria de serviciu, a umplut paharul.
Colegii acestuia au acționat, conform propriei conștiințe, „întocmai și la timp”, deplasându-se la Brașov, din toată țara, spre a cere demisia/pensionarea șefilor lor, cu sechele milițienești.
Mai mult, românii au reacționat, la rândul lor, deopotrivă în real și în virtual, susținând acțiunile tinerilor polițiști, ca pe o manifestare curajoasă, de normalitate
Consecințele se văd: „virușii” defluiesc spre DNA, respectiv spre propria pensionare, lăsând în urmă, locurile mai aerisite, mai limpezi.
Sper ca, după revenirea în fire a Justiției, să fi venit și timpul Internelor. Desigur, cu voia și înțelegerea ministrului Petre Tobă.
PENTRU COMENTARII VĂ AȘTEPT PE PAGINA DE FACEBOOK –MARIAN SULTĂNOIU