Participanții la această reuniune din 18 februarie „s-au angajat să respecte plafonul de aproximativ 580 de migranți pe zi”, a declarat pentru AFP Vesna Drole, o purtătoare de cuvânt a Ministerului sloven de Interne, care a cerut vineri Croației să respecte această „cotă zilnică”.
În cazul în care țările de pe ruta migranților respectă această limită zilnic, blocajul se va agrava în mod inevitabil în Grecia, unde mii de oameni care caută să obțină azil în Europa sunt deja blocați de duminică, din cauza unei înăspriri a condițiilor de trecere a frontierelor din Macedonia și până în Austria.
Aproximativ 2.000 de migranți sosesc zilnic, în prezent, pe insulele grecești.
Ministrul sârb de Interne Nebojsa Stefanovici a declarat vineri pentru postul privat Pink că a fost informat „în noaptea (de joi spre vineri) de către poliția croată, care a fost informată anterior de poliția slovenă, că un nou regim (de tranzit al migranților) a intrat în vigoare începând din această zi”.
Slovenia și Croația „mai acceptă doar 500 de persoane pe zi”, a precizat el, adăugând că Serbia a primit o notificare „scrisă” cu privire la această decizie.
Ministerul de Interne croat a anunțat că a primit „o nouă cerere din partea Sloveniei de a nu-i mai trimite mai mult de un tren pe zi”, potrivit presei locale.
Ministerul sloven de Interne a declarat pentru AFP că este vorba despre o simplă „amintire” vecinilor săi a unei decizii care a fost luată în comun de către șrfii polițiilor din Macedonia, Serbia, Croația, Slovenia și Austria în cadrul reuniunii de la Zagreb, săptămâna trecută.
Acordul cu privire la această cotă – care nu a fost făcut public – a fost „unanim”, potrivit purtătoarei de cuvânt.
Acest plafon de 580 de migranți pe zi a fost depășit în Slovenia, în mai multe rânduri, săptămâna trecută, însă această depășire a fost acceptată „la cererea specială a Croației”, potrivit lui Drole.
Comisia Europeană (CE) și organizații umanitare și-au exprimat îngrijorarea față de o posibilă „criză umanitară” în Grecia, în cazul în care sunt blocați tot mai mulți migranți în această țară, care a devenit principala poartă de intrare a acestora în Uniunea Europeană (UE).