Scandând „Rusia va fi liberă” și „Nu ne este frică”, peste 30.000 de persoane au participat la un miting în memoria lui Boris Nemțov, liderul opoziției ruse, care a fost asasinat pe 27 februarie 2015, fiind împușcat mortal când traversa împreună cu un însoțitor un pod din apropierea Kremlinului.
Brutalitatea asasinării care a avut loc atât de aproape de centrul conducerii ruse a șocat și a înfuriat susținătorii opoziției.
Marșul de sâmbătă este cea mai mare mișcare de acest tip la care au participat susținătorii opoziției ruse, după ce o manifestație de aceeași amploare a avut loc la două zile de la asasinarea lui Nemțov.
Nemțov, care a fost adjunctul premierului în timpul mandatului de președinte al lui Boris Elțin, a fost o figură carismatică și un oponent fervent al lui Vladimir Putin.
„A fost un simbol al libertății și al curajului. A fost un model pentru mine”, a declarat Kamala Igamberdieva, în vârstă de 26 de ani, care a participat la mitingul în memoria lui Nemțov.
Autoritățile nu au acordat permisiunea organizatorilor de a organiza o procesiune pe podul unde Nemțov a fost împușcat mortal, dar au aprobat o altă rută în centrul Moscovei. La câteva ore de la debutul marșului, mii de oameni vizitaseră placa memorială de pe pod ridicată pentru liderul rus.
Ambasadorul american John Tefft și-a adus omagiul față de Nemțov, în fața plăcii memoriale de pe pod, declarând speranța ca „unele dintre visele lui Boris Nemțov se vor transforma în realitate în Rusia”.
Mai mulți ambasadori din state ale Uniunii Europene și-au adus omagiul, duminică, față de liderul rus în fața plăcii memoriale.
Cinci suspecți ceceni au fost arestați în cazul asasinării lui Nemțov. Cel care l-ar fi împușcat pe liderul rus ar fi făcut parte din serviciile de securitate ale liderului cecen, Ramzan Kadîrov. Dar probele adunate de autorități nu au fost suficiente pentru a identifica cine anume a ordonat asasinarea liderului rus al opoziției.