Prima pagină » Știri » România rămâne cu MCV pe justiție până în 2017. Cum i-a explicat ministrul Prună comisarului european pe Justiție de ce o propune direct pe Kovesi șefă la DNA

România rămâne cu MCV pe justiție până în 2017. Cum i-a explicat ministrul Prună comisarului european pe Justiție de ce o propune direct pe Kovesi șefă la DNA

România rămâne cu MCV pe justiție până în 2017. Cum i-a explicat ministrul Prună comisarului european pe Justiție de ce o propune direct pe Kovesi șefă la DNA
Comisarul european pe Justiție Vera Jourova a declarat că în ciuda eforturilor oficialilor români de a promova ieșirea României din Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) pe Justiție, Comisia Europeană va monitoriza România și în 2016, abia în 2017 urmând să se decidă dacă MCV-ul va continua.

România va rămâne sub monitorizarea Comisiei Europene pe domeniul justiției, în cadrul MCV, cel puțin până în 2017, a declarat Vera Jourova, comisarul european pentru Justiție, venită în vizită la București. De asemenea, ea a declarat că ministrul Justiției Raluca Prună i-a spus că a decis să o propună direct pe Laura Codruța Kovesi ca șefă la DNA, fără o procedură de selecție, așa cum fusese anunțat și cum recomandă de altfel și MCV, pentru că „este cel mai bun candidat” și pentru că numirea directă „respectă regulile în vigoare”.

„România a făcut progrese impresionante, dar există încă lucruri de făcut, care se regăsesc în raportul MCV publicat în 2016. Știu că prim-ministrul României și alți reprezentanți au propus o ieșire graduală din MCV. Nu vreau să comentez, dar pot spune că în acest an vom monitoriza situația de aici în continuare, iar anul viitor vom evalua dacă vom continua sau dacă alegem un alt instrument pentru a monitoriza situația din România„, a declarat Vera Jourova, într-un briefing de presă.

Oficialul european a mai povestit că în întâlnirea avută luni dimineață cu ministrul Justiției Raluca Prună, i s-a spus că Laura Codruța Kovesi va fi propusă direct președintelui Iohannis, pentru a fi numită direct la al doilea mandat la șefia DNA, fără o procedură de selecție.

„Am discutat cu ministrul Prună și mi-a spus că este convinsă că doamna Kovesi este cel mai bun candidat, deja a dovedit capabilitatea deplină de a administra DNA și mi-a explicat că a decis să o propună direct președintelui pentru că este permis de regulile în vigoare. Regulile sunt importante, în cadrul MCV propunem din partea Comisiei Europene crearea unor proceduri robuste pe termen lung, de numire a magistraților pe poziții de conducere. Anul acesta, România folosește regulile curente, care permit numirea procurorilor șefi direct. Este decizia ministerului Justiției și nu vreau să o comentez. Dacă este permisă de regulile în vigoare, iar regulile sunt transparente și cunoscute de public, atunci poate fi făcută astfel„, a declarat Jourova.

Deși Ministerul Justiției a anunțat că a demarat procedura de selecție a candidaților pentru șefia DNA și a Parchetului General, la o săptămână distanță Raluca Prună a anunțat că o va susține direct pe Laura Codruța Kovesi pentru un al doilea mandat la DNA. Anunțul a stârnit critici.

„Bine ar fi fost să nu avem declarații în ceea ce privește viitorul succesor la acest post. Că este tot dna Kovesi sau este altă persoană. Dna ministru a pornit de bună credință în decembrie spunând că postul este deschis pentru orice candidat și a fost interpretat în cu totul alt registru declarația sa. Dar ar fi bine să avem rețineri pentru a face pronosticuri pentru cine trebuie să ocupe acest post, mai degrabă să ne orientăm spre profilul viitorului conducător al DNA sau al Parchetului general. Altfel, nu că intimidăm, dar punem o presiune nejustificată asupra unor procurori care ar dori să participe la această competiție”, a declarat judecătorul Horațius Dumbravă, membru CSM, într-un interviu pentru gândul.

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a criticat de asemenea decizia ministrului Prună.
„Vreau să fiu, de la început, foarte bine și clar înțeles: nu discut despre persoană. Discutăm despre principiu și despre procedurile legale pe care ministrul, în acest fel, le-a încălcat și le-a desconsiderat (…) Din moment ce, inclusiv în legătură cu cei doi procurori, ministrul s-a pronunțat la începutul mandatului că va respecta aceste proceduri vedem acum, dintr-o dată, că sare peste ceea ce a vorbit înainte și era foarte convinsă că așa trebuie să facă și văd că vrea să respecte această procedură numai pentru numirea procurorului general, în timp ce pentru DNA a găsit o scurtătură, anunțul în conferința de presă”, a declarat luni Tăriceanu, într-o conferință de presă.

Citește și