Iohannis i-a retras lui Tokes ordinul „Steaua României”

Iohannis i-a retras lui Tokes ordinul „Steaua României
Publicat: 03/03/2016, 17:15
Actualizat: 05/07/2016, 21:24

„După părerea mea trebuie să ținem cont de câteva lucruri. Cel care acordă o distincție vrea să-i recunoască un merit. Cel care primește, acceptă, trebuie să recunoască România și Constituția României. Având în vedere toate caestea am decis să retrag ordinul Steaua României dl. Laszlo Tokes”, a anunțat Iohannis.

Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au decis definitiv, pe 26 februarie, retragerea decorației „Steaua României” în ceea ce îl privește pe europarlamentarul Laszlo Tokes, judecătorii confirmând astfel decizia luată de Consiliul Național al Ordinului Național „Steaua României”.

În decembrie 2009, la 20 de ani de la Revoluție, președintele Traian Băsescu l-a decorat pe Laszlo Tokes cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler.

În 27 iulie 2013, Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universității de Vară „Balvanyos”, ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască „un sistem de cooperare națională”, astfel încât să ofere „protectorat” Transilvaniei, „așa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud”.

În replică, președintele Traian Băsescu a declarat, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureșului (Harghita), că „nu își merită calitatea de cetățean român cel care cerea ca Transilvania să fie trecută sub protectorat”. Participanții la seminariile Universității de Vară de la Izvoru Mureșului au cerut atunci retragerea distincțiilor acordate de statul român „extremiștilor maghiari” din România, făcând referire la europarlamentarul Laszlo Tokes, decorat cu Ordinul Național „Steaua României”.

La rândul său, premierul la acea vreme, Victor Ponta, a declarat atunci că îl va informa în scris pe președintele Traian Băsescu că va contrasemna un eventual decret de retragere a distincției acordate lui Tokes, Ordinul Național „Steaua României”.

În 29 august 2013, europarlamentarul PSD Corina Crețu, membră a Ordinului Național „Steaua României”, a solicitat public retragerea Ordinului „Steaua României” acordat lui Laszlo Tokes în decembrie 2009, ea invocând „fapte dezonorante și contrare Articolului 1 din Constituția României”.

În noiembrie 2013, membrii Consiliului de Onoare al Ordinului „Steaua României” au decis să propună președintelui Traian Băsescu retragerea distincției oferite europarlamentarului.

Ulterior, președintele Traian Băsescu declara că așteaptă raportul Consiliului de Onoare al Ordinului „Steaua României” înainte de a decide retragerea sau nu a distincției acordate lui Tokes, menționând că nu dorește repetarea istoriei din cazul Corneliu Vadim Tudor.

Întrebat dacă îi va retrage Ordinul „Steaua României” europarlamentarului Laszlo Tokes, așa cum recomandă Consiliul, Băsescu răspundea că dorește să vadă motivarea și că procesul nu este unul simplu.

„Trebuie să facă un raport argumentat. Eu nu spun că ceea ce a făcut Laszlo Tokes este un lucru care să ne placă, este admisibil. Nu spun că este, dar am o experiență. Vezi cazul Vadim Tudor. Vă aduceți aminte când am vrut să-i retrag Ordinul „Steaua României” lui Vadim Tudor? S-a emis hotărârea membrilor Ordinului, s-a făcut o argumentație pentru asta, un raport. (…) După care Vadim Tudor a atacat în instanță acel document cu argumentele pentru ridicarea decorației și Administrația Prezidențială a pierdut. Eu emisesem decretul în baza acelui raport al Consiliului. În instanță a fost anulată aplicarea decretului. Nu o să repet asta fără să fiu foarte atent. A fost singurul decret anulat în instanță în nouă ani de mandat”, spunea Băsescu.

În 15 decembrie 2013, Tokes a predat Bisericii Reformate din Timișoara medalia „Steaua României” în grad de Cavaler și ordinul prin care i-a fost conferită, spunând că, dacă vreo persoană dorește să îi ia înapoi distincția, să meargă la Timișoara.

Europarlamentarul Corina Crețu a făcut, în 24 ianuarie, un apel la președintele Traian Băsescu să nu mai prelungească decizia legată de retragerea Ordinului „Steaua României” lui Tokes Laszlo, în condițiile în care Consiliul de Onoare al ordinului a publicat motivarea deciziei de retragere în 9 ianuarie.

Aceasta afirma că ea a fost cea care a inițiat retragerea Ordinului „Steaua României” lui Tokes, pentru că a considerat că nu poate fi de acord ca un membru al uneia dintre cele mai mari distincții ale statului român „să dezvolte propuneri care atacă sistematic fundația statului român”.

Președintele Traian Băsescu declara pe 9 februarie că așteaptă decizia instanței înainte de a lua decizia retragerii decorației lui Laszlo Tokes.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Simion explică modul în care va oferi românilor apartamente ieftine
Cine este șoferul care a ucis un copil de 9 ani pe Șos. Gării Cățelu....
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
„S-a umplut paharul”. Ungaria reacționează furios la acuzațiile Poloniei: „Mult timp am tolerat provocările”
Mutu și-a băgat soția la înaintare! Masculilor le-a stat ”ceasul” chiar în buza mării: și-a...
Anca Țurcașiu, ipostază senzuală la plajă! Are 53 de ani, dar i-a fascinat pe toți...
Accidentul din Pantelimon: Momentul în care șoferul vinovat fuge după ce a spulberat doi copii,...
UPDATE Doi frați, loviți în plin de o mașină în Pantelimon. Băiatul de 9 ani...
Laura Cosoi a născut! Numele deosebit pe care vedeta i l-a pus celei de a...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
S-a aprins becul de combustibil? Câți KM mai poți merge până se va opri motorul
Românii trăiesc, în medie, 59 de ani fără să se confrunte cu probleme de sănătate...
Structură SUBTERANĂ MAYAȘĂ și PIRAMIDE ASCUNSE, descoperite în pădurile tropicale din Mexic
Mașinile au interzis! Amenda este de 10.000 de lei. E lege în România
Sociologul României, acuzat că agresa sexual studente. Scandal uriaș
Probleme între Florin Salam și Roxana Dobre?! Bruneta ar fi plecat de acasă, împreună cu...
UPDATE Doi frați, loviți în plin de o mașină în Pantelimon. Băiatul de 9 ani...
Jador, declarații neașteptate despre relația cu Oana Ciocan: „Am încercat să fac copii cu Oana....
De ce a murit, de fapt, Sinead O'Connor? Certificatul de deces a fost făcut public...
BANCUL ZILEI. - Bulă, de ce n-o săruţi pe tanti Mioara?
Virna Lisi, probabil cea mai frumoasă actriță din lume. A preferat să fie vedetă în...