Charles Swanton, expert în evoluția cancerului, a condus echipa de cercetare de la Institutului Francis Crick din Londa, cea care a realizat studiul. El spune că proteinele identificate reprezintă „un călcâi al lui Ahile” pentru viitorul tratamentelor împotriva cancerului. Echipa de cercetare a observat că pacienții care au participat la studiu aveau reacții imunitare împotriva celulelor canceroase, însă atacurile lansate de sistemul imunitar erau prea puțin puternice, astfel că nu le puteau distruge. În urma unor analize mai amănunțite, oamenii de știință au observat că celulele imunitare fuseseră „înghițite” de masa canceroasă. Unele dintre ele reușiseră să recunoască indicatorii unici ai cancerului, însă fiind intr-un număr mult mai mic, fuseseră învinse.
„Am observat pentru prima oară că tumorile își plantează semințele propriei lor distrugeri și că în interiorul tumorilor se află celule imunitare care recunosc acești indicatori prezenți în fiecare celulă canceroasă”, a explicat Swanton.
Tumorile evoluează, iar de-a lungul timpului apar anumite mutații care le modifică ADN-ul și fac ca unele părți ale tumorii să arate diferit față de altele. Așadar, tumorile devin mai complexe și mai greu de învins de către sistemul imunitar. Echipa lui Swanton a descoperit, însă, că și aceste celule canceroase complexe au semne ale originii lor și că o parte dintre celulele sistemului imunitar sunt capabile să secunoască acești indicatori.
Astfel, pe viitor medicii ar putea realiza biopsii pentru a descifra genomul tumorilor și indicatorii care sunt prezenți pe toate celulele canceroase. Celulele imunitare care recunosc acești indicatori pot fi izolate apoi și multiplicate în laborator. Apoi, ele ar urma să fie introduse în organismul pacienților pentru a combate cancerul.
De asemenea, acești indicatori ar putea fi folosiți pentru producerea unui vaccin împotriva cancerului care, odată injectat în organism, ar face ca celulele imunitare să detecteze celulele bolnave și să le atace. În combinație cu medicamentele pentru întărirea sistemului imunitar, aceste celule pot da naștere unor tratamente inovatoare pentru lupta împotriva cancerului.