„În București ar fi trebuit să avem deja reabilitate 20 de blocuri și la alte 28 de clădiri ar fi trebuit să se facă studii de proietare. Restul până la aproape 70 de clădiri se află în țară. Din acest target stabilit pentru anul 2015, un singur bloc a fost reabilitat, în Hârșova, iar studiile de proiectare nu s-au făcut nici unul, nicăieri în țară”, a explicat pentru imopedia arhitectul Marian Dănăilă.
Bugetul destinat acestor operațiuni a fost majorat de cinci ori, până la 25 de milioane de lei. Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice nu pare îngrijorat de rata de eșec de anul trecut, ci pare încrezător că totul se va rezolva anul acesta.
„Oficialii ministerului au declarat nu doar că vor recupera tot ce nu s-a muncit anul trecut, ci a mai și adăugat alte 14 proiecte pe lista celor de făcut. Judecând după cât de greu au mers lucrurile în toți anii care au trecut, nu doar în 2015, acest plan pare nu doar utopic, ci chiar hilar sau batjocoritor”, continuă arhitect Marian Dănăilă.
Prin urmare, anul acesta ar trebui consolidate 33 de blocuri și supuse studiilor de proiectare alte 47 de blocuri. Chiar dacă autoritățile reușesc să se mobilizeze pentru a-și face treaba, în calea lor se află un obstacol care s-a dovedit a fi greu de depășit, în trecut: proprietarii. Cea mai mare problemă a acestora, pe lângă disconfortul generat de o asemenea lucrare, este costul lucrărilor.