Mâncarea gătită rămâne unul dintre cele mai sănătoase preparate. „Nimic nu se compară cu mâncarea gătită când vine vorba de preparate echilibrate și sănătoase. Orice ai mânca gata ambalat dintr-un pachet sau orice pui la repezeală pe pâinea din frigider are volum mic și multe calorii. Orice poți mânca rece în picioare, în mașină sau pe canapea la televizor îngrașă mai tare decât o farfurie de ciorbă sau de tocăniță. Pentru cei care vor să slăbească există chiar recomandarea să nu aibă la îndemână decât mâncarea care trebuie gătită/încălzită/mâncată cu tacâmuri. Dar și gătitul asta poate fi o capcană dacă nu suntem atenți la ulei. Avem în tradițiile culinare uleiul ca și ingredient obligatoriu în orice preparat, totul începe cu „se pune ulei în cratiță”. La 100cal/lingura pot să vă spun că obiceiul asta ne „costă” silueta”, spune medicul nutriționist Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.
Mâncarea cu legume poate deveni bombă calorică în funcție de cât ulei conține. „Nu e nevoie să fie șnițel, chiftele sau pește prăjit ca să ne îngrășăm, o facem și cu un ghiveci care are ulei. Nu contează tipul de ulei, toate au 900cal/100ml, iar gustul pe care îl dă mâncării e relativ, mai degrabă e în credința noastră că fără ulei nu se poate. În Franța pacienții obezi sunt obligați să asiste la o lecție de gătit în care nu se folosește ulei, tocmai pentru a simți că gustul nu depinde de el. Cu sos de roșii, condimente și ierburi aromate se obțin preparate mai gustoase. Apoi, dacă avem carne, pește sau branză într-o mâncare, savoarea e garantată. „Economia” pe care o faceți în bugetul caloric e uriașă dacă eliminați uleiul de gătit. Și pe lângă siluetă, sănătatea voastră va avea de câștigat, pentru că veți scăpa de prezența lui Omega 6 cu efect pro-inflamator.
Vă provoc la o încercare: renunțați o lună la o sticlă de ulei de gătit și descoperiți ce gust are mâncarea fără el. Lasați doar 1-2 linguri/zi de ulei crud, pus peste salate. Veți slăbi, vă promit”, mai spune nutriționistul.