Italia este a doua țară care schimbă legislația pentru a pune capăt risipei, Franța fiind prima care a înaintat un astfel de proiect de lege în luna februarie, care interzice supermarketurilor să arunce alimentele nevândute.
Proiectul de lege a primit sprijin din partea tuturor partidelor, fiind așteptat să treacă în camera inferioară a Parlamentului, înainte de votul final acordat de Senat.
Spre deosebire de Franța, care amendează supermarketurile pentru mâncarea risipită, Italia vrea să ofere stimulente întreprinderilor pentru a dona alimentele ce urmează a depăși termenul de valabilitate.
„Recuperăm anual aproximativ 550 de milioane de tone de produse alimentare nevândute, însă vrem să ajungem la 1 miliard de tone în 2016”, a declarat ministrul Agriculturii, Maurizio Martina pentru La Repubblica, informează The Independent.
Problema deșeurilor alimentare a suscitat interes în toată Uniunea Europeană.
„Problema este simplă – noi risipim mâncarea și oamenii săraci mor de foame„, a declarat pentru The Independent politicianul francez Arash Derambarsh, care încearcă să impună adoptarea unei legislații unitare la nivelul U.E prin care să determine supermarketurile să nu mai risipească mâncarea.