Prima pagină » Știri externe » Trump obține o victorie zdrobitoare în Florida și elimină un contracandidat din cursă: ”E un tsunami politic”

Trump obține o victorie zdrobitoare în Florida și elimină un contracandidat din cursă: ”E un tsunami politic”

Trump obține o victorie zdrobitoare în Florida și elimină un contracandidat din cursă: ''E un tsunami politic''
Donald Trump, care divizează tabăra republicană, a obținut marți o victorie zdrobitoare în Florida, la fel ca Hillary Clinton în tabăra democrată, într-un nou scrutin "Super Tuesday" din cadrul alegerilor primare americane, relatează AFP online.

Acest succes al miliardarului în vârstă de 69 de ani marchează sfârșitul aventurii prezidențiale a tânărului senator Marco Rubio, prezentat pentru o vreme drept un adevărat „Obama republican”, dar care a fost înfrânt în propriul fief.

„Oamenii sunt furioși (…). Este un tsunami politic, ar fi trebuit să ne dăm seama înainte”, a declarat Rubio, anunțând că pune capăt campaniei.

„Mulțumesc, Florida!”, a reacționat imediat Donald Trump pe Twitter. Omul de afaceri din New York, pe care nu ar fi pariat nimeni în urmă cu nouă luni, se apropie și mai mult de obiectivul său, și anume de a purta culorile republicanilor în alegerile prezidențiale de la 8 noiembrie.

Victoria pe care a obținut-o în acest stat din Sud este cu atât mai importantă cu cât învingătorul primește 99 dintre cei 1.237 delegați necesari în vederea obținerii învestiturii republicane.

Această zi nu-i va permite niciunuia dintre candidații democrați sau republicani aflați în continuare în cursă să obțină imediat învestitura partidului din care face parte, însă ea urmează să le ofere favoriților o idee despre viteza cu care pot ajunge la linia de sosire.

După votul din aceste state – Ohio, Florida, North Carolina și Missouri -, mai bine de jumătate dintre delegați vor fi fost desemnați în vederea convențiilor de învestire din vară.

La Canton (Ohio), Michael Oles, un infirmier în vârstă de 46 de ani, a votat pentru senatorul texan ultraconservator Ted Cruz. „Îmi place ideologia lui”, a declarat bărbatul, care apreciază însă faptul că Donald Trump a reușit să zguduie sistemul.

În acest stat din nordul Statelor Unite, numele miliardarului era pe toate buzele. O femeie în vârstă de 69 de ani apreciază discursul antiimigrație al lui Trump și afirmațiile sale împotriva imigranților clandestini, care sunt „atât de numeroși” și „ne iau locurile de muncă”.

– „Discursuri vulgare”

Președintele Barack Obama – care a votat marți prin procură în Illinois în alegerile primare democrate – l-a denunțat, fără să-i pronunțe numele, pe Donald Trump și tonul campaniei sale.

„Am auzit discursuri vulgare și surse de divizare care vizează femeile, minoritățile”, a declarat Obama, subliniind că aceste derapaje sunt nefaste pentru imaginea Americii.

„Cine suntem noi? Cum suntem percepuți în lume? Lumea este atentă la ceea ce spunem și ceea ce facem”, a subliniat șeful statului american.

În Ohio, guvernatorul John Kasich lupta pentru a obține prima sa victorie în alegerile primare, în contextul în care rezultatele se anunțau strânse.

„Vom câștiga Ohio. Avem un impuls frumos”, a declarat el pentru ABC. „Nu voi lua drumul josniciilor către Casa Albă, așa cum am văzut că fac unii”, a adăugat guvernatorul care juca totul în statul său.

Un lucru extraordinar în această campanie, în care republicanii anti-Trump au întârziat să se organizeze, Marco Rubio și-a îndemnat în mod implicit susținătorii să voteze pentru Kasich în Ohio, pentru a-l opri pe miliardar.

– „O zi incredibil de importantă”

În afară de Florida, Hillary Clinton a obținut o victorie, așteptată de altfel, în North Carolina, în fața senatorului din Vermont Bernie Sanders. Însă, în statele mai industrializate din Midwest, Bernie Sanders este foarte competitiv.

Hillary Clinton înregistrează, așa cum se întâmplă de la începutul alegerilor primare, scoruri impresionante în rândul minorităților.

Potrivit unor sondaje efectuate la ieșirea de la urne, ea a obținut 73% din voturile exprimate de către afroamericani în Ohio și 80% în North Carolina. Însă baza lui Bernie Sanders în rândul tinerilor democrați nu se erodează: 85% dintre tinerii în vârstă de 18-19 ani au votat pentru el în Ohio, iar 73% în North Carolina.

În cazul unor rezultate strânse, fiecare va obține un număr apropiat de delegați, ceea ce nu va accelera cursa.

Clinton deținea, până marți, un avans confortabil, cu aproxmativ 770 de delegați, în timp ce Bernie Sanders avea 550. Pragul de atins este 2.383 de delegați.

Însă fosta Primă Doamnă dispune, de asemenea, de susținerea declarată a aproape 500 de aleși și oficiali democrați, care vor avea drept de vot la Convenția de la Philadelphia, în iulie.

„Această zi este incredibil de importantă pentru mișcarea noastră”, a declarat Bernie Sanders. „Guvernul ne aparține tuturor, nu doar câtorva bogați”, a adăugat el, reluând una dintre temele sale favorite de campanie.

Citește și