Gorghiu așteaptă explicații de la Kovesi: Este grav că dosare stau ascunse în sertare

Gorghiu așteaptă explicații de la Kovesi: Este grav că dosare stau ascunse în sertare
Publicat: 17/03/2016, 00:07
Actualizat: 08/05/2018, 12:38

„Înțeleg din ce a spus doamna Kovesi că multe erau ascunse în sertare. Pentru mine este o mare îngrijorare (…) că realitatea ar putea să stea așa. Dacă se întâmplă acest lucru în domeniul restituirilor, fiți absolut convinși că se întâmplă în foarte multe spețe de corupție și atunci poate nu ar fi rău să existe mai multă transparență din partea acestor instituții și dacă au greșit cei care au fost înainte la conducerea acelor instituții să ni se spună și nouă. Este o instituție care funcționează din bani publici, care are sprijinul populației din România și se bucură de o mare credibilitate și aș vrea să știu și eu ca lider de partid dacă într-adevăr există genul acesta de comportament într-o instituție ca DNA, să ții niște dosare doar pentru că nu ai vrut să le lucrezi. Este o declarație destul de gravă și aștept de la șeful instituției mai multe detalii. (…) O justificare trebuie să existe. (…) Trebuie spus de ce niște dosare care presupun prejudicii enorme au fost lăsate nelucrate atât amar de vreme”, a afirmat copreședintele PNL Alina Gorghiu, la Digi 24, solicitată să comenteze declarație șefei DNA Laura Codruța Kovesi care a declarat, la Adevărul Live, că atunci când a venit la conducerea DNA, în instituție existat dosare la care nu s-a lucrat mai mulți ani.

Copreședintele PNL a adăugat că „sunt foarte multe dosare care dospesc ani de zile” și lucrul acesta ridică semne de întrebare.

”Aici, fiecare trebuie să își facă ordine în propria grădină și dacă lucrurile chiar stau așa, nu știu dacă numai pe retrocedări, dar sunt foarte multe dosare care dospesc ani de zile. Să îmi fie cu iertare dacă mai ponegresc sistemul judiciar din când în când, dar nu mi se pare normal să ții un dosar la sertar 5, 10 ani de zile și să îl folosești, ulterior, să îl scoți pe un birou și să te apuci de audieri la 10, 12, 14 ani distanță, pentru că abia atunci sunt multiple semne de întrebare și suspiciuni. Ce ați făcut, domnule, 10 ani? De ce acel dosar nu a fost considerat unul demn de atenția DNA, DIICOT și mai știu ce alte instituții”, a subliniat Alina Gorghiu.

Ea a mai susținut că lupta anticorupție este unul dintre capitolele la care România stă foarte bine, deși există încă sincope al sistemului precum punerea în executarea a hotărârilor judecătorești, încă deficitară.

„La momentul preluării mandatului aceste dosare erau în DNA. A fost un caz cu un vicepreședinte al ANRP, Remus Baciu, instrumentat de DNA. Atunci au fost ridicate mai multe dosare de la ANRP. Vă pot spune că nu a umblat nimeni în acele dosare. Acesta este motivul pentru care aceste dosare au apărut din 2014, pentru că deși erau acolo nu se lucra în ele”, a declarat Laura Codruța Kovesi, într-o emisiune a publicației „Adevărul”, întrebată fiind despre cauzele privind despăgubirile ilegale acordate de ANRP.

Procurorul șef al DNA susține că pe parcursul anchetelor s-a constatat că, în majoritatea cauzelor, persoanele care au participat la comiterea infracțiunilor sunt aceleași, explicând totodată că procurorii DNA investighează încă 200 de dosare de despăgubiri asurpa cărora exista suspiciuni.

„Dacă analizăm tipologiile din aceste dosare o să observăm că intermediarii între proprietarii care aveau de răscumpărat proprietăți și angajații ANRP, sunt aceleași persoane. Daca erai pe locul trei pe listă, la fiecare ședință ANRP venea cineva să zică că persoane respectivă e bolnavă și că are prioritate. Sunt aceiași intermediari și aceiași membri ANRP , în majoritate. Sunt sume de milioane de euro, prejudiciile la stat sunt foarte mari. În prezent avem de verificat peste 200 de dosare de retrocedări. E o perioadă de timp limitată, cea în care au fost comise faptele, după înființarea ANRP până în 2011 – 2012”, a mai precizat procurorul șef al DNA.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Prigoană lasă o surpriză în moștenire! Vila din SUA și misterul proprietarilor care schimbă complet...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu...
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Anunț trist despre Regina Camilla. Casa Regală a confirmat vestea
Despărțire șoc. Celebra prezentatoare a rămas fără iubit, chiar înainte de sărbători
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Pregătiri pentru război în Europa: Țara care va găzdui 800.000 de militari NATO