Cine va fi noul Procuror General al României? Candidatul cu cele mai mari șanse să ocupe locul vacant după demisia lui Nițu

Cine va fi noul Procuror General al României? Candidatul cu cele mai mari șanse să ocupe locul vacant după demisia lui Nițu
Publicat: 17/03/2016, 14:25

Cine sunt cei trei candidați

Codruț Olaru, fost procuror șef al DIICOT, actual adjunct al Procurorului General, a declarat pentru MEDIAFAX că și-a depus candidatura miercuri seara pentru a prelua conducerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție(ÎCCJ).

Codruț Olaru este procuror din 1995, iar reperele CV-ului său sunt perioada la conducerea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism Bacău (2005 – 2007) și cea în funcția de procuror șef al DIICOT (din ianuarie 2007).

Olaru a fost procuror din 1995 până în 1999 la Parchetul Judecătoriei Bacău, instituție pe care ulterior a condus-o timp de un an, până în 2000. Ulterior, Codruț Olaru a fost procuror la Parchetul Tribunalului Bacău, iar din 2002 a fost la DIICOT Bacău, instituție pe care a și condus-o din 2005 până în 2007.

Codruț Olaru a fost șef al DIICOT timp de două mandate, din 2007 până în 26 martie 2013, iar ulterior a fost numit adjunct al Procurorului General al României, în mandatului lui Tiberiu Nițu.

Un alt candidat este Augustin Lazăr, procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

„Doamna ministru a cerut la Bilanțul Parchetului General procurorilor generali din țară să se înscrie în cursă. S-a folosit expresia „dacă ne pasă”. Așa că m-am înscris” a declarat pentru MEDIAFAX Augustin Lazăr.

Un alt candidat este fostul președinte al CSM, Oana Hăineală, care și-a depus candidatura marți. Oana Hăineală este membru al Consiliului Superior al Magistraturii din anul 2012, având la activ un mandat de vicepreședinte al instituției și unul de președinte al CSM. În cadrul consiliului este reprezentant al parchetelor de pe lângă tribunale.

Din iulie 2010 până în ianuarie 2011 a fost procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov iar anterior, consilier al Președintelui Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, în perioada februarie – iulie 2010.

Din luna mai a anului 2009, până în februarie 2010, a fost consilier de stat în cadrul aparatului de lucru al viceprim-ministrului, ministrul administrației și internelor.

În intervalul mai 2007 – mai 2009, a ocupat funcția de director al Direcției pentru relația cu Ministerul Public, în cadrul Ministerului Justiției. În perioada 2004 – 2008, Oana Hăineală a fost prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău iar anterior, în intervalul 15 iunie 2004 – 1 august 2004 a fost procuror șef al Biroului de anchete speciale în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Timp de câteva luni, pe parcursul anului 2004, a activat in cadrul Secției de urmărire penală și criminalistică a parchetului instanței supreme.

Din anul 2002 până în 2004 a fost adjunct al prim- procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău. În 2001 – 2002 a condus Parchetul de pe lângă Judecătoria Moinești, iar în perioada 1998 – 2002 a fost procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Bacău. Și-a început cariera în sistemul judiciar în anul 1998, ca avocat în baroul Bacău.

Procedura de selecție a Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a fost demarată în luna februarie de Ministerul Justiției, după demisia lui Tiberiu Nițu din această funcție.

Potrivit calendarului stabilit de minister, procurorii care doresc să ocupe această funcție și-au putut depune candidatura până la data de 16 martie. Candidații vor avea discuții cu ministrul justitiei, în perioada 18 – 22 martie.

La data de 23 martie, ministrul va trimite propunerea către Consiliul Superior al Magistraturii. Propunerea Ministrului Justiției către Președintele României va fi transmisă până la data de 22 aprilie 2016.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Israelul își pregătește răzbunarea pentru Iran: ce ținte sunt luate în vizor și când poate...
Ce se întâmplă în fosta vilă a lui Irinel Columbeanu! Vecinii sunt disperați, nu mai...
Prodanca, atac dezlănțuit la Reghecampf: „Fotografii grotești din cluburi și interviuri date de amantă”
Demisii în lanț la o multinațională care le-a cerut angajaților să vină 5 zile pe...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
Armata Română caută luptători de comando. Ce condiții trebuie să îndeplinească și ce salarii vor...
Israelul l-a declarat „persona non grata” pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres
Prințesa Diana și propunerea indecentă făcută de Mohamed Al Fayed: „A ieșit din biroul lui...
Voucherele de alimente vor fi încărcate cu BANI. Ministrul Câciu a făcut anunțul OFICIAL! Cine...
Topul judeţelor în funcţie de salariul mediu. În Bucureşti se câştigă aproape dublu faţă de...
Ana-Maria Vasiliu l-a înșelat pe Gabriel?! Soacra a rupt tăcerea: "Nu te omoară nimeni degeaba"
El este Paul, motociclistul de 18 ani care a murit într-un tragic accident, în Târgu...
Unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Dezvăluiri făcute de patronul azilului
Michael Schumacher, prima apariție după 11 ani. A participat la nunta fiicei
Iranul a lansat aproape 200 de rachete către Israel. Atacul a fost „mult mai mare”...
Întrebare de ȘCOALĂ primară! De ce cad frunzele toamna?
Locul unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Ultima dorință a fostului milionar
Serialul fenomen revine pe Netflix. Noul sezon, peste câteva zile. Video
Interviurile Insula Iubirii, sezon 8. Ispita Eric Berinde își vedea viitorul alături de Cristina Rotaru.“Am...
VIDEO China este pregătită de război
Ce mesaj a postat Medana Oprea pe rețelele de socializare: "La fel este și situația...
Irina Loghin reacționează dur la zvonurile cu privire moartea Mariei Ciobanu: ”Unii deja m-au pus...
BANCUL ZILEI. Bulă face dragoste cu o tipă pe întuneric: - Ce nesimţit eşti!
Orașul distrus pentru că s-a răzvrătit împotriva Romei „a rămas nelocuit timp de peste 170...