Rusia poate retrimite „în doar câteva ore” forțe militare în Siria, în caz de necesitate, avertizează președintele Vladimir Putin, citat de site-ul agenției Reuters.
„În caz de necesitate, practic în doar câteva ore, Rusia își poate reconstrui contingentul militar în regiune la capacități proporționale cu situația de acolo; putem folosi toate capabilitățile pe care le avem la dispoziție”, a afirmat Vladimir Putin.
Liderul de la Kremlin a respins speculațiile privind apariția unor disensiuni cu Administrația Bashar al-Assad, explicând că decizia de retragere parțială a forțelor din Siria a fost luată prin coordonarea cu Damascul.
Vladimir Putin a ordonat zilele trecute începerea retragerii „celei mai mari părți” a forțelor ruse din Siria, afirmând că obiectivele operațiunilor militare au fost atinse. Vladimir Putin a declarat, în cadrul unei ședințe organizate la Kremlin cu membri ai conducerii armatei ruse, că retragerea efectivelor ruse din Siria începe marți. „Cred că obiectivele stabilite de Ministerul rus al Apărării au fost, în linii generale, atinse. De aceea, am ordonat începerea retragerii celei mai mari părți a forțelor ruse din Siria începând din 15 martie”, a declarat Vladimir Putin.
Administrația Bashar al-Assad va continua să beneficieze de susținerea Moscovei, a anunțat Președinția Siriei imediat după ce Rusia a decis începerea retragerii „celei mai mari părți” a forțelor militare. „Siria și Rusia au convenit, în cursul unei conversații telefonice între președinții Bashar al-Assad și Vladimir Putin, să diminueze numărul forțelor aeriene ruse, în contextul încetării ostilităților”, a transmis luni seară Președinția siriană.
Rusia a lansat în octombrie 2015 operațiuni militare în Siria, în principal raiduri aeriene, pentru susținerea Administrației Bashar al-Assad. Moscova susține că vizează exclusiv poziții ale rețelei teroriste Stat Islamic, deși Occidentul denunță raiduri care au vizat grupuri insurgente siriene.
Decizia de începere a retragerii efectivelor a fost luată la doar două săptămâni de la intrarea în vigoare a unui armistițiu în Siria.
Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent și cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forțele opoziției și grupuri teroriste, inclusiv organizația sunnită Stat Islamic. Bilanțul conflictului depășește, conform estimărilor ONU, 270.000 de morți.
Operațiunile militare ruse în Siria au costat până acum 464 de milioane de dolari.