În mod evident, zahărul este substanța albă sau brună, cristalizată, pe care o punem în ceai, dar și pudra pe care o presărăm deasupra prăjiturilor proaspăt coapte. În același timp, însă, zaharurile se găsesc și în carbohidrații producători de energie. Acestea sunt împărțite în două categorii: molecule monozaharide și molecule dizaharide. Mai departe, acestea se divid în fructoză și glucoză, substanțe conținute de fructe, legume și miere, zaharoză (zahărul de masă), lactoză (care se găsește în lapte) și maltoză, cunoscută și sub numele de „zahăr malț”, care se găsește în băuturile alcoolice, mai ales în bere. Astfel de molecule sunt conținute în mod natural în alimente precum fructele sau pot fi adăugate prin prelucrare, așa cum se procedează, de exemplu, pentru obținerea ciocolatei.
De ce este zahărul dăunător?
Spre deosebire de sare, zahărul nu este toxic în sine, el afectând în mod direct doar dantura, arată Graham MacGregor, președintele Action on Sugar și profesor de medicină cardiovasculară la Institutul de Medicină Preventivă Wolfson de la Universitatea din Londra. Substanța determină, în primul rând, carierea dinților și este cea mai frecventă cauză a durerilor dentare acute resimțite de copii.
Consumul de zahăr în cantități moderate sub formă de carbohidrați complecși nu este dăunător, arată specialistul. Însă, dacă energia obținută datorită zahărului nu este consumată, corpul o va înmagazina ca grăsime. Astfel, acest lucru poate determina obezitate, care, la rândul ei, atrage diabetul de tip 2, pe măsură ce corpul devine rezistent la insulină.
Ce efecte are zahărul asupra corpului tău?
Atunci când digerăm zahărul, enzimele din intestinul subțire îl transformă în glucoză. Apoi, această glucoză este eliberată în sânge, transportată în celule, în mușchi și organe, și transformată în energie. Celulele beta din pancreas sunt cele care se ocupă constant de monitorizarea cantității de glucoză din sânge, eliberând insulină pentru a modera excesele.
Acest lucru înseamnă că dacă se întâmplă să consumi mai mult zahăr decât are nevoie corpul tău, substanțele pot fi păstrate pentru mai târziu, pentru ca nivelul zahărului din sânge să rămână constant. Atunci când corpul încetează să mai producă insulină sau produce prea puțină, ori atunci când celulele devin rezistente la insulină, persoana poate să dezvolte diabet și este predispusă la a avea un nivel al zahărului în sânge care să crească până la valori foarte periculoase.
Ce se întâmplă în organism?
Zahărul este esențial pentru corupul uman, pentru că produce și asigură necesarul de energie care ne menține activi. Totuși, consumul exagerat al acestei substanțe poate avea un important efect negativ asupra sănătății. Alimentele cu zahăr adăugat, cele care nu îl conțin în mod natural, au în componență „calorii goale”, ceea ce înseamnă că nu au niciun alt beneficiu pentru organism decât acela că produc energie.
Dacă mâncăm mai mult zahăr decât ne solicită nivelurile noastre de energie, atunci corpul trebuie să găsească o altă utilizare pentru aceste substanțe , creând un întreg șir de probleme. Consumul exagerat de zahăr este una dintre principalele cauze ale obezității, ale bolilor de inimă și ale diabetului.
De ce tânjim după zahăr?
De fiecare dată după consumarea unei mari cantități de carbohidrați, organismul nostru înregistrează un salt al nivelului de zahăr din sânge. Acest lucru este urmat de o scădere constantă din momentul în care insulina redirecționează substanțele spre mușchi, pentru transformarea în energie.
Oricum, consumul diferitelor forme de zahăr atrage efecte distincte. Zahărul de masă determină o creștere mai bruscă a nivelului substanței în sânge decât consumul carbohidraților complecși care se găsesc, de exemplu, în orezul brun. „Avem nevoie de ceva cantități de zahăr în fluxul sanguin pentru a funcționa corect ca ființe umane. Oricum ar fi, dacă sărim peste mese, nivelul zahărului din sânge va scădea continuu, iar asta nu înseamnă decât că vom începe să tânjim după mâncăruri dulci, precum carbohidrații simpli”, a spus Abigail Wilson, membră a British Dietetic Association.
Avem această senzație pentru că nivelul zahărului din sânge ar trebui să rămână la circa două lingurițe de zahăr pur, pentru ca organismul nostru să funcționeze normal. Însă atunci când mâncăm multe alimente care conțin zahăr, corpul nostru reacționează și produce mari cantități de insulină pentru a procesa substanța.
De ce ar trebui să evităm zahărul cu orice preț?
Abigail Wilson a spus că, în primul rând, trebuie evitat consumul băuturilor care conțin zahăr, pentru că lichidele ar trebui să fie doar o sursă de hidratare, nu una de energie. „Băuturile carbogazoase cu mult zahăr nu au niciun fel de beneficii nutriționale, doar adaugă organismului niște calorii nedorite”, a adăugat aceasta.
Pentru a renunța la zahăr există mai multe măsuri pe care ar trebui să le ia mai întâi autoritățile, apoi producătorii de alimente care conțin această substanță, spune profesorul MacGregor. În primul rând, aceste demersuri ar implica acordul celor din industria alimentară de a reduce zahărul folosit pentru prepararea mâncărurilor și băuturilor, treptat, pe parcursul mai multor ani. Acest lucru permite consumatorilor să se adapteze modificărilor de gust și acordă timp celor implicați direct în producția alimentelor să internalizeze niște practici mai sănătoase.
Chiar dacă ar fi introdusă peste tot o taxă pe zahăr, specialiștii spun că problema nu va fi rezolvată în totalitate, pentru că această măsură ar trebui coroborată cu altele care să interzică promovarea intensă a mâncării fast-food și cu schimbări în privința etichetării și informațiilor nutriționale afișate pe ambalaj.