„Apreciem eforturile importante făcute de Turcia în privința refugiaților sirieni, prin găzduirea unui număr mare de oameni, precum și contribuția Turciei în gestionarea imigranției clandestine și eforturile de combatere a traficului de persoane”, a declarat Klaus Iohannis într-un interviu acordat agenției Anadolu.
„Suntem conștienți că Turcia nu poate și nu trebuie să suporte singură povara cazării refugiaților care au nevoie de protecție internațională. Acordarea de asistență umanitară oamenilor care își părăsesc țările din cauza conflictelor este o responsabilitate globală, colectivă”, a subliniat președintele României.
Peste 2,7 milioane de sirieni sunt cazați în centre pentru refugiați în Turcia, în contextul războiului din Siria. Recent, Uniunea Europeană a ajuns la un acord prin care oferă asistență financiară Turciei pentru a limita tranzitul imigranților spre Europa Occidentală.
Iohannis a subliniat că România vrea să contribuie la stabilizarea Siriei. „În afară de cooperarea eficientă cu Turcia, considerăm că membrii comunității internaționale trebuie să se implice mai activ în identificarea de soluții la conflictele care generează afluxuri masive de imigranți. Stabilizarea Siriei trebuie să fie prioritară”, a subliniat Iohannis.
Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent și cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forțele opoziției și grupuri teroriste, inclusiv organizația sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak și Siria / Stat Islamic în Irak și Levant). Bilanțul conflictului depășește, conform estimărilor ONU, 270.000 de morți.