Trupele sriene au ajuns în „inima” Palmirei, a anunțat joi postul Ikhbariya, controlat de stat, transmițând însă imagini de la intrarea în orașul antic, aflat sub controlul SI din mai 2015.
Pe de altă parte un ONG sirian afirmă că lupte au în continuare loc și în afara orașului după ce trupele guvernamentale și aliații lor au reușit să avanseze rapid miercuri până la portile orașului.
Postul de televiziun, Ikhbariya a difuzat imagini de la periferia Palmirei și a anunțat că forțe guvernamentale au preluat controlul asupra unui cartier din vestul orașului. Un militar a declarat că armata, susținută de atacuri aeriene ruse, își va continua ofensiva dincolo de Palmira.
„Le transmitem acestor luptători înarmați că avansăm în Palmira și dincolo de ea, cu voia lui Allah, către Rakka, centrul bandelor Daesh”, a spus el, referindu-se la capitala de facto a grupării jihadiste SI, în nordul Siriei.
Agenția de stat Sana a difuzat imagini cu avioane de război, elicoptere, focuri de rachete, militari și vehicule blindate apropiindu-se de oraș.Ofensiva susținută și de avioane rusești a început la 7 martie. Bătălia pentru Palmira este este crucială pentru amabele tabere deoarece dacă regimul de la Damasc reușete să recucerească vechiul oraș va prelua controlul asupra întregului deșert sirian și să se apropie de granița cu Irakul.Pe de altă parte dacă SI pierde deșertul care se întinde între Palmira și frontiera irakiană, rămâne fără o suprafață de 30.000 km2, iar teritoriul pe care îl controlează se va reduce cu 30%.
Civilii au început să fugă din oraș după ce luptători SI i-au îndemnat să părăsească localitatea, în timp ce luptele se apropiau, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului.
Se duc lupte pe străzile Palmirei dar și în jurul acesteia după ce armata siriană și rebelii au ocupat toate înălțimile strategice din jurul Palmirei. Avansarea trupelor guvenamentale este îngreunata și de furtuna de nisip.
Palmira considerat „perla deșertului sirian este un oraș antic înscris de UNESCO în Patrimoniul cultural universal. Din mai 2015 când a ocupat localitatea și până acum SI a distrus mai multe monumente arheologice inestimabile precum celebrul Arc de triumf, templele lui Bel și Baalshamin sau turnurile funerare, toate simboluri ale înfloririi acestui oraș în primele secole d.Ch. Aceste acțiuni denunțate de UNESCO drept crime de război.