Prima pagină » Magazin » Ce riști dacă intri de cel puțin patru ori pe zi pe Facebook

Ce riști dacă intri de cel puțin patru ori pe zi pe Facebook

Ce riști dacă intri de cel puțin patru ori pe zi pe Facebook
Tinerii care petrec foarte mult timp pe rețelele social media riscă să dezvolte anumite forme de depresie, potrivit unui nou studiu. În cadrul cercetărilor au fost incluși tineri cu vârste curpinse între 19 și 32 de ani care își verificau conturile de pe rețelele de socializare frecvent. În cazul lor s-a observat creșterea riscului de depresie cu până la 3 ori față de cei care nu manifestau o dependență față de social media.

Cei 1.787 de tineri americani care au participat la acest studiu petreceau pe rețelele de socializare, în medie, peste o oră pe zi și își vizitau conturile de cel puțin 30 de ori pe săptămână. În cazul unui sfert dintre ei a fost depistată depresia. 

Medicul Brian Primack, de la Centrul de cercetare în media, tehnologie și sănătate spune că acest rezultat poate fi pus și pe seama faptului că cei care au dezvoltat această afecțiune aveau deja simptome ale depresiei și că folosirea frecventă a rețelelor de socializare reprezenta, pentru ei, un remediu. 

Totuși, există mai multe motive din cauza cărora folosirea în exces a rețelelor sociale poate conduce la apariția gândurilor depresive. Unul dintre exemplele date de medici este fenomenul amintit adesea drept „depresia Facebook”.  

„Oamenii care folosesc în exces social media, pot ajunge, la un moment dat, să își dea seama că viața lor nu este asemenea celei ideale pe care o prezintă pe profilul de pe rețelele de socializare”, explică medicul.

Se pare că oamenii depresivi se folosesc de social media ca de un leac, însă acest lucru nu îi ajută, ci, din contră, le agravează starea.  

În prezent, peste un miliard de persoane din întreaga lume folosesc zilnic Facebook-ul, în timp ce pe Twitter sunt 320 de milioane de oameni activi în fiecare lună. Depresia este, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, cea mai răspândită boală asociată stilului de viață actual, dominat de stres, oboseală și obiceiuri nesănătoase. 

Totuși, medicul Brian Primack afirmă că pe viitor rețelele de socializare ar putea fi folosite pentru tratarea unei afecțiuni precum depresia. „Sperăm ca cercetările să ne ajute să găsim modalități în care să folosim aceste dispozitive influente, așa cum sunt rețelele sociale, în avantajul și nu în detrimentul nostru”, spune medicul. 

Medicii nu recomandă oamenilor să nu mai folosească deloc social media, deoarece este o parte foarte importantă a a societății moderne și are funcții foarte folositoare pentru noi toți. 

„Sperăm că aceste descoperiri conform cărora există riscuri legate de utilizarea social media îi vor determina pe oameni să reducă frecvența utilizării acestora și scopul pentru care folosesc aceste rețele”, susține medicul Primack, citat de The Independent.