Autoritățile belgiene nu au dorit să comenteze pe seama acestui fapt, însă un oficial din partea primăriei a declarat că, chiar dacă cineva i-ar fi văzut pe cei trei aducând în clădire diverse astfel de obiecte, ei ar fi putut motiva că le vor folosi pentru curățenie și renovare, potrivit Reuters.
Frații Khalid și Brahim El Bakraoui s-au mutat în apartamentul respectiv în urmă cu două luni. De atunci, ei au folosit încăperea ca pe un laborator ascuns, de unde Brahim și ceilalți doi atacatori au plecat marți de dimineață cu un taxi și au comis atacurile de la aeroport și de la stația de metrou.
Faptul că au folosit substanțe explozive ieftine, cum ar fi acetona sau soluțiile de desfundat țevi, arată că cei trei aveau cunoștințe în domeniul chimiei. De asemenea, cei trei au dat dovadă de organizare temeinică, alegând un apartament situat la doar 15 minute de mers cu mașina până la aeroport. Aceste dovezi pot fi foarte importante pentru anchetatori, arătând modul în care acționează adepții ISIS.
Dacă teroriștii care au organizat atacurile din trecut, cum ar fi IRA în Irlanda de Nord sau ETA în Spania, foloseau explozive militare, atacatorii din prezent au capacitatea de a dezvolta ei singuri dispozitive explozive, ceea ce crește riscul producerii de atacuri mult mai violente în Europa.
Cei trei s-au folosit de identități false pentru a putea scăpa de verificările legate de rezidență. Poliția belgiană nu a găsit apartamentul din Schaerbeek la timp, însă a ajuns acolo imediat după atacuri, fiind ghidată de taximetristul care i-a dus pe cei trei la aeroport, fără să știe cine erau aceștia. Procurorii au găsit în apartament 15 kg de peroxid de acetonă și 180 de litri de chimicale folosite pentru confecționarea bombelor.
Peroxidul de acetonă: explozibilul preferat al adepților Statului Islamic
Peroxidul de acetonă este un praf extrem de explozibil, care a fost folosit și în timpul atacurilor din 2005 de la Londra, cât și în cazul atentatelor de la Paris din 13 noiembrie 2015. Această substanță a fost identificată și în cazul atentatelor dejucate din 2007 încoace în Europa. El a fost descoprit în secolul XIX de un chimist german.
Peroxidul de acetonă poate fi obținut foarte ușor cu ajutorul elementelor din compoziția sa care se găsesc la farmacie sau în magazine cu produse folosite în construcții. De aceea, agenților din cadrul serviciilor de securitate le este foarte greu să identifice potențialii atacatori.
Bombele cu peroxid de acetonă și cuie sunt foarte ușor de confecționat și tutoriale despre cum se produc acestea sunt disponibile și pe intenet, iar costul lor nu depășește, potrivit calculelor făcute de belgieni, 40 de euro.
Cuiele și șuruburile sunt adăugate în aceste bombe pentru un impact mai puternic al exploziei și apoi acestea sunt indesate în genți și agățate la centurile cu explozibil ale teroriștilor kamikaze.
Ele nu sunt detectate de dispozitivele de scanare de pe aeroporturi și pot fi identificate doar de câinii special antrenați ai autorităților.